View Single Post
Staro 15.05.2025., 13:18   #59
daki
amigo
Moj komp

daki's Avatar

Datum registracije: Dec 2007
Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Skidam staru stolariju (drveni prozori iz 70tih) i ugradio bih pvc. Fokus mi je na izolaciji buke pa me zanima par stvari ako se netko susretao ili radio s tim:

- ima li RAL montaza smisla u ovom slucaju kad nije novogradnja i idealni uvjeti. Kuca ima zidove od cigle i ima obicnu fasadu. Neki kazu da treba RAL inace prozori nece dobro izolirati od buke...
- koliko otprilike RAL dize cijenu?

Isao bi na troslojna stakla, po svemu sto vidim bio bi deceuninck elegant profil jer nam se uklapa u proracun sudeci po ponudama. Brine me ako platim RAL montazu da cu mozda imati gubitke drugdje zbog stare kuce.
Kad sam uzimao stolariju, prvo bi izvodači pitali jel objekt novogradnja ili nešto starije. Kao jedino kod novogradnje je opravdano ići na RAL i klasu sa 7 komora i top specifikacijama. Inače su toliko male razlike u uštedi energije da se ne isplati.

Za starogradnju je dovoljan profil s 5 komora i dvoslojnim staklom. Troslojno nije velika doplata a dosta pomaže kod buke. RAL montažu dosta izvođaća naplaćuje masno i ne da im se to raditi.
RAL trake uzmu dosta vremena pa neki preporučuju da si to investitori sami polijepe. Kasnije sam vidio neki youtube klip kako lik sam stavlja te RAL trake i stvarno ne izgleda komplicirano. Jedino što mi se čini da to ima smisla ako se radi i nova fasada i obrada špaleta.
daki je offline   Reply With Quote