View Single Post
Staro 10.05.2025., 08:03   #1
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
[Lenovo LOQ] Mini "Freeze"

Ola narode. Ponestalo mi ideja pa reko možda se netko nađe ovdje tko je naletio na isti ili sličan problem. Ukratko - novi Lenovo LOQ lap iz siga se ponaša čudno neovisno o OS-u. Testirao sav Hardwer (Memtest i ostali standardni alati) - sve zeleno. Problematika je slijedeca:

1. Windows 11:
- kad god otvaram neku aplikaciju neovisno o veličini, sustav kao da se smrzne na par sekundi , miš ne reagira, tipkovnica, ništa
- kad zatvaram neku "veću aplikaciju" koja više rosta po disku znaju se aplikacije (foobar/wmp) koje u pozadini puštaju zvuk - skršit

2. Fedora Workstation
- bez obzira što radio - ako u pozadini svira nešto svako malo (random) dođe do "bzzzz" zvuka na par sekundi, neznam kako bi to opisao drukčije...štekanja ili zamrzavanja sustava nema, nikakve greške u syslogovima
- kad se to česce događa - mreža kao da počne padat na neke mizerne brojke kao da je neko eko-energy sranje uključeno (tuned čekirao - nije)

Tak da - nemam pojma vise kaj testirati, jer je zbilja čudan problem. Nije valjda da novi Ryzen toliko mrzi single channel memu? Ili to njegov memory controller radi sranja?

P.S. Mislio sam da bi do Micron SSD-a moglo biti pošto je dram-less ali ista stvar ako instaliram OS na Sandisk i samo njega ostavim u kompu.

Što mi promiče?