View Single Post
Staro 05.05.2025., 08:51   #4147
Neo-ST
Premium
Moj komp

Neo-ST's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
Istina - za nekog tko zeli bolje razumjeti instalacijski prozes da - zasto ne. Al heboga zasto bi se netko ranjavao u 2025 sa tim nacinom instalacije ako se zeli samo poigrati sa OS-om (uostalom i Manjaro je legitiman prijedlog za totalne pocetnike, ako su svjesni koja gorila je ispod haube - ak se nekaj skrsi opet > WIKI i/ili jauk). Manualna (CLI) Arch instalacija nije nesto sto moze primjeniti na bilo koju drugu distru pogotovo ne u Enterprise svijetu i nema nekih velikih prakticnih benefita na znanje korisnika u globalu. ArchInstall ubrzava i olaksava instalacijski proces da bi se korisnik mogao koncentrirati na razumijevanje samog OS-a nakon instalacije sto je i cilj takvih distri. Arch nije distra za "power usere". Arch je distra na kojoj se kroz dugo koristenje i citanje WIKI-a naucis hrpu toga (ako se drzis dalje od GPT idiotarija) sto je vecinom primjenjivo za mnoge ostale distre - i MOZDA postanes "power user" kroz svo znanje koje si stekao/la koristenjem tog OS-a. To je poanta Arch-a kao distre i zato ima posebno mjestu medu Linux distrama.
Svejedno mi je drago da sam prošao kroz manualni proces instalacije (bezuspješno, više puta doduše) jer sam tako naučio sve opcije koje se pojavljuju tokom instalacije pa sam kroz archinstall proletio bez da su mi trebala nečija uputstva, dok bi neki totalni početnik ipak trebao uputstva kako proći kroz archinstall iako je dumbed-down.
A tek iskustvo sa vim-om, koje se može prenijeti i na archinstall... puno je lakše npr. naći locale sa /HR nego manualno scrollat, itd.

Mislim da je Arch baš to, edukacijski OS nakon kojeg znaš puno više o ne samo Archu nego i Linuxu općenito.
Neo-ST je offline   Reply With Quote