View Single Post
Staro 29.04.2025., 23:40   #153
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor The Exiled Pregled postova
VirtualBox je u pogonu, ali lako za te brojke, kad ionak nisu neke pretjerane razlike, a VM se isto ponaša po pitanju tzv. responzivnosti, bilo na NVMe SSD-u ili u RAMdisku.
Blesavo pitanje, ali zasto koristis Virtualbox koji opcenito nije bas poznat kao high performance VM hypervisor? Koristio sam ga u par navrata i brzo maknuo da dignem VMware...

Fedora podrzava KVM, koji bi trebao biti puno bolja platforma za virtualizaciju od Virtualboxa... Pa mozda da to probas?

https://docs.fedoraproject.org/en-US...tting-started/

Nasao sam neki plugin koji poslozi Virtualbox da koristi KVM kao hypervisor, pa mozes i njega isprobati ako ti se da... To bi trebalo imati nesto bolje performanse nego Virtualboxov hypervisor...

https://github.com/cyberus-technology/virtualbox-kvm

Dodatno, VMware Workstation je free for personal use odnedavno, pa mozes i to staviti... Mozda zapravo najbolje da to stavis jer je nemjerljivo bolji od svega ostalog, od UI pa do performansi i funkcionalnosti...

https://blogs.vmware.com/workstation...sonal-use.html

Jednostavno mi je totalno besmisleno da imas iste rezultate sa virtualkom na RAMDisku kao sto imas sa NVME diskom... Prilicno sam uvjeren da je virtualizacijski layer usko grlo, pogotovo ako imas Virtulbox... No, bez testa sa KVM ili VMWare, ne znam sto ocekivati...

Zapravo, sad sam se sjetio necega... Davno (pred nekih 15ak godina) sam imao situaciju gdje smo nesto kopirali izmedju on-prem servera i servera u cloudu i sve se vuklo u 3PM... I onda sam pitao ekipu (neke Indijce) kako oni to kopiraju... Kad su mi objasnili mi je pao mrak na oci... Znaci, umjesto da se ulogiraju na storage (Nexenta), i sa FTP klijentom prebace podatke na FTP server u cloudu, oni su to nesto kopirali preko neke intermediate masine koja je bila slozena na onom besplatnom prastarom VMware Server (on je po performansama bio ko Virtualbox) pa su onda od tamo nesto opet FTPom dizali u cloud... Ma uglavnom, oni nisu mogli preci 1MB/s... Kad sam preuzeo to cudo sam uredno dobijao preko 20-30MB/s jer sam kopirao sa jednog servera na drugi direktno... Poanta price - VMware Server je bio usko grlo... Pa tako je ovdje mozda Virtualbox usko grlo (ne bi me cudilo)...

Htio bih isprobati dalje performanse (mogo bi i ja strpati virtualku u RAMDisk), no sutra idem na odmor na par dana i ne zelim se bakcati sa tim glupostima... Plus u firmi su mi uvalili brdo posla pa se i tome moram posvetit...

GMKTec K8Plus
AMD Ryzen 7 PRO 8845HS, 3.80-5.10GHz 8-core
64GB DDR5-5200 (2x32GB), quad-channel
NVMe1 - 512GB Micron 3400, PCI-E 4.0 x4
NVMe2 - 512GB Samsung PM981, PCI-E 3.0 x4
AMD Radeon 780M integrirana grafika

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
intel i7 8650U, 1.90-4.20GHz, 4-core
32GB DDR4
512GB Samsung PM981, PCI-E 3.0 x4
intel UHD 620
13.3" FullHD IPS Touchscreen

Zadnje izmijenjeno od: calypso. 29.04.2025. u 23:45.
calypso je offline   Reply With Quote