Mali tip za one koji idu na stropne AP-ove i imaju visekatnicu: nemojte nuzno pozicionirati AP-ove u iste prostorije jedan iznad drugog. Meni su se cesto stanari s prvog kata znali zakaciti na moje AP-ove na drugom katu.
Na kraju sam odradio zadacu, sve premjestio i ostavio malo vece gapove izmedju dva susjedna AP-a tako da se stvori "manjak" signala (meni je recimo hodnik u cestru stana namjerno mjesto s najslabijim wifijem) i onda ce vas lako i bez greske prebaciti na ispravni AP.
Takodjer nema smisla stiskati recimo 3 AP-a u stan od 70ak m2 osim ako imate bas osjetne gubitke zbog debelih zidova. Previse preklapanja signala ce vam samo otezati prebacivanje na pravi AP i imat cete problem sa sticky klijentima koji ostaju zakaceni na krivi AP.
Ako nemate puno zeljeza u podovima/plafonima, stropni AP-ovi cesto mogu dobro pokriti i stan ispod. Pogotovo ako ispod vas zive nezahtjevni ljudi pa im je i kvalitetan 2.4GHz wifi vise nego dobar. Osobno na taj nacin pokrivam apartman ispod mene, a imam i "provucen" 2.4GHz link izmedju stropnog AP-a i Asusa u repeater modu koji je dva kata nize - kroz dva plafona. Punica ima svojih stabilnih 50 Mbps za surfanje po osmrtnicama i crnoj kronici.