Citiraj:
Autor calypso
Lingvisticki gledano, da, mozemo reci da statisticki pogadjamo rijeci u iducoj recenici... No to se ne odnosi na misao... Recenica je, IMHO, misao pretocena u odredjenu formu rijeci kako bi bila razumljiva sugovorniku... No, sto ako ne postoji sugovornik? Sto ako sam sam na svijetu i nemam sa kime razgovarati, niti imam potrebe? Prilicno sam siguran da osoba koja ne zna govoriti niti jedan jezik (nije imala prilike nauciti) ili ne moze govoriti, itekako ima misaone procese i vrti ideje po glavi kako rijesiti neki problem...
Prilicno sam siguran da GenAI nema misaone procese, nego doslovno samo pici po statistici i slaze rijeci koje najvise odgovaraju kao odgovor na dani upit...
Pitanje - sto radi GenAI kada ga nitko nista ne pita? Moj odgovor - apsolutno nista...
|
Mislim da je to prilicno filozofski, slicno onome sto ako padne drvo, ali nitko ne cuje... ali ja kad razmisljam, razmisljam na hrvatskom, uz vizualne elemente. Kako to rade osobe koje ne znaju govoriti - ne znam. Ali mozes nauciti model da razmislja na bilokojem apstraktnom jeziku, samo sto to naravno nije korisno tolikim ljudima.
A po onome da ljudi znaju kad laprdaju bezveze a AI ne zna - jeste li vi procitali nedavno mozda neke vijesti ili komentare ispod tih vijesti?

I modeli danas prilicno dobro shvacaju kad lupetaju bezveze, velik dio reinforcement learninga se svodi na self-critique. Samo sto je infrastruktura i nacin na koji se sample-a text iz njh takva da mora nesto proizvesti, i onda to opet dobiti u inputu.
Uglavnom, mislim da oko ovo tema nema trenutno tocnog ili netocnog odgovora, samo kad malo razmislis neke stvari ipak nisu toliko jednostavne. U konacnici i nase misli i govor i sve sto radimo je kontrolirano od strane hrpe neurona koji ili upale ili ne.