Citiraj:
Autor mkey
Što se tiče preciznosti, frendovi (koji se inače ne bave sa IT) kojima spominjem kako "AI" nije za precizne stvari te ima tendencije izmišljati gluposti, uglavnom ostaju u čudu i pitaju "pa koji je onda smisao toga". Smisao je u tome da treba veliki, možda najveći ikada, balon napuhati.
Problem je u tome što velika većina korisnika pojma neće imati kako to čudo izmišlja gluposti i samo će to prenositi verbatim. I bude kako je Eric Schmidt kazao, dobiješ "točan" odgovor iz prve. Točan ako ne ideš provjeriti.
|
Pred kraj 2023 sam u firmi drzao prezentaciju top managementu o tome sto bismo mogli sa AI... I sjecam se da sam izvukao dvije, mozda najbitnije stvari...
What is AI? – It’s a tool. Nothing more, nothing less. Nothing fancy about it.
- Improves efficiency
- Makes it easier for humans to interact with machines
Dakle, ovo drugo je mozda najbitnija stavka - human-machine interaction, i tu je mozda najveci potencijal GenAI...
Ocekivati da ce statisticko pogadjalo (GenAI) dati tocan odgovor na pitanje je naivno, ne moze ga se za to koristiti... No, ocekivati da ce izvrsiti neki relativno jednostavni zadatak na temelju pisanja ili izgovaranja upita, to se vec sada ocekuje... A tocno to je ono sto 99% ljudi zeli - da ne moraju uciti kako koristiti softver/aplikaciju, vec da samo objasne sto zele napraviti... I onda cijeli koncept aplikacije kao komada softvera koji ima UI kojeg treba nauciti koristiti pada u vodu...
Nekako imam filing da stize uskoro svijet bez aplikacija, prepun specijaliziranih AIjeva (zapravo, ovo ce postati nove 'aplikacije') koji ce odradjivati posao na temelju glaspvnog ili pisanog upita... Dakle, manipulacija raznim tipovima podataka (poruke, dokumenti, tablice, video, audio, fotografije, itd) bez potrebe za specijaliziranom aplikacijom... Nesto u stilu kompjutera na Enterpriseu iz StarTreka...
Dio vezan uz povecanje efikasnosti isto vrijedi, jer AI (ne GenAI, nego neki drugi oblik AI, poput ML, DL i slicnih) moze neke zadatke odradjivati nekoliko redova velicine brze od ljudi... Uzmimo za primjer korelaciju podataka iz kojih se moze izvuci neka zakonitost koja je ljudima ovako na prvu nevidljiva jer ne mogu baratati sa tolikom kolicinom informacija... No, onda dolazi do izrazaja GenAI koji moze te rezultate pretociti u tekst/govor (prilikom odgovaranja na upit) ili foto/video/audio izricaj...
I to je to sto sam zakljucio da su mozda najvaznije prednosti i potencijal skriven u AI alatima...