View Single Post
Staro 25.04.2025., 09:42   #907
slavonac90
Premium
Moj komp

slavonac90's Avatar

Datum registracije: Sep 2008
Citiraj:
Autor Taproot7 Pregled postova
Kolega, da se udaljimo od nadmudrivanja tko je koga prvi počeo, dotaknuo bih se nekih ekonomskih pokazatelja. Potrebno je razlikovati dva pojma - pobornik Radeon grafičkih kartica i pobornik vlastitog novčanika. Za kolege ostale ne znam ali za sebe odgovorno tvrdim da sam ovo drugonavedeno jer kao što vidite moje računalne komponente, radi se o cjenovno prihvatljivim proizvodima koji imaju ili su imali najbolji dobar omjer uloženo/dobiveno u datumu kupovine. Jasno je da je AMD Ryzen procesor bolji proizvod od Intel Core procesora kojeg imam ali sam se odlučio glasati novčanikom po onoj poslovici nije da nemam nego ne želim dati. Isto vrijedi i za grafičke kartice gdje smatram da nVidia GeForce grafičke kartice imaju neke prednosti nad AMD Radeon grafičkim karticama ali svakako ne za razliku u cijeni u istim klasama performansi. Naravno da osobe koje mogu i imaju sredstva kao i želju imati najbolje, kupiti će najbolje, ali iz Vaših postova sam primjetio da niste jedan od tih koji bi ušli u trgovinu i rekli dajte meni nVidia GeForce RTX 5090 i dečkima u servisu što piju, pa se zato i čudim što opravdavate katastrofalnu cijenu osrednje loše grafičke kartice koju su svi iole nezavisni recenzenti pokopali iz jednog jedinog razloga - cijene koja je Vama prihvatljiva. Što da Vam preporučim kad ste rekli da Vas AMD Radeon nikako ne zanima a isti je jedina alternativa? Nije li porazno potrošiti €600 na grafičku karticu koja je u rasterizaciji slabija od AMD Radeon RX 6800 XT grafičke kartice koja je na tržištu od mjeseca studenog 2020. godine tojest platiti €600 performanse iz 2020. godine koje su i tada koštale €600? Iako je tema za nVidia grafičke kartice, iz svog kuta i svog suda o potrošnji €600, tojest konkretno €630 na rate, donio bi zaključak da bi sebi akvizirao XFX AMD Radeon 7900 GRE koja je u rasterizaciji moćnija 20-25% u prosjeku dok u RayTracing performansama skoro pa identična nVidia GeForce RTX 5060 Ti tojest 1-4% prosječno i bolja. Da, nemate DLSS tehnologiju upscaling-a ali imate FSR koji je sve bolji i bolji tojest smanjuje razliku u kvaliteti za DLSS tehnologijom te postoje razni alati kojima možete forsirati isti u različitim igrama. Iako nisam ljubitelj RDNA3 mikroarhitekture što sam ranije naveo, to se odnosilo na compute tojest ono što se kolokvijalno naziva poslovni scenarij. Za igranje videoigara je ista sasvim pristojna no meni to nije primarna djelatnost na računalu.
Pobornik vlastitog novčanika je onaj koji će zaobići bilo kakvu kupnju, ako mu ista ne donosi profit, tako da o isplativosti gaming komponenti nema smisla pričati. Meni osobno je i ovo što imam pod "moj Pc" dovoljno ako batalim igranje, jer ne zarađujem na istom za život, a grafička je samo jedna obična nepotrebna zahebancija kao i masu drugih stvari u životu.
Moje viđenje situacije je da mi je jedina alternativa kupiti Radeon iz prošle generacije sa dosta većom potrošnjom, 20% jačom grafom u rasteru, te bez DLSS-a koji je glavni selling point Nvidije, jer jednostavno dobro odrađuje posao, te sam spreman žrtvovati 20% raster performansi za manju potrošnju i DLSS. Ne vidim što je tu sad toliko čudno ili nejasno? Žrtvujem jedno da bi dobio drugo jer sam ocijenio da mi tako više odgovara. Za 3 godine će i jedna i druga grafa biti slabe, jer je to niži cjenovni rang i nije dugoročno održiv, što nam je svima kristalno jasno.
Jednostavno smatram da mi je Nvidia bolja opcija pvenstveno zbog DLSS-a, jer taj feature nam omogućuje igranje igara u većoj rezoluciji i višljem fpsu-u, pa čak i u nekom nižem rangu kao što je ovaj o kojemu pričamo.
FSR 2 je bio odvratan što mogu iz prve ruke potvrditi, dok je u isto vrijeme DLSS bio game changer, tako da i dalje ostajem pri DLSS-u.
Mislim da cijene prije 3-4 godine i ove sad nema smisla uspoređivati, jer pojam novca nije isti sada i onda po pitanju svega.

Citiraj:
Autor The Exiled Pregled postova
Za RTX 4060 Ti 16GB smo ti u onom trenutku rekli da ne vrijedi te nofce, jer je samo 10% bolja od RTX 3060 Ti i onda smo za RTX 5060 Ti komentirali da bude ispala samo malo bolja od RTX 4060 Ti, pa kad su stigli konkretni testovi i recenzije, ispalo je da je RTX 5060 Ti 16GB kakvih 15% do 20% bolja od RTX 4060 Ti 16GB, te da to nije nešto posebno super. Kupi RTX 5060 Ti 16GB za 550$ dok ih još ima, nitko te proziva radi toga, jer dok se mi dopisujemo prek foruma, te kartice budu nestale iz lokalnih dućana koji drže svega par modela.
Ako nestanu, nije drama, doći će opet, a nije mi sila kupiti ju odmah, jer se imam na čemu igrati (PS5)...izlazi i rx 9060 xt sljedeći mjesec pa se strpim da vidim što će ista ponuditi i po kojoj cijeni, jer bi za Radeon eventualno dao lovu novoj generaciji, a ove stare koje kolega preporučuje mi ne dolaze u obzir prvenstveno jer puno troše, a druga stvar pitanje hoće li ikada dobiti podršku za FSR 4.

EDIT: kupujem kod nas, na rate, tako da cijene iz vana mogu jedino gledati
RX 9070 ili rtx 5070 bi kupio po cijeni do 700 eurića, dok za ovaj niži rang nedam više od 600, nije stvar ni love, nego principa, te onoga što sam sebi mogu opravdati koliko što vrijedi, pa se opet držim one strpljen, spašen, jer nigdje ne gori.

Zadnje izmijenjeno od: slavonac90. 25.04.2025. u 09:50.
slavonac90 je offline   Reply With Quote