View Single Post
Staro 23.04.2025., 20:02   #97
calypso
Premium
Moj komp

calypso's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor Exy Pregled postova
Jebotepas calypso, na stranu sad projekt sam po sebi, ali odakle ti toliko vremena. Odakle ti ta sloboda da do pola 3 ujutro testiraš razlike između ntfsa i fata32 i razlike po ramdisk cluster size-u
Otkrij mi tajnu
Kada sam imao razgovor za posao u Infortrendu, zakljucili smo da imam prilicno izrazen 'passion for storage'... A i dosadno mi je...

Nemam radno vrijeme... Radim kad mi se radi ili kada imam posla ili kada trebam biti na sastaku...

S obzirom da radim za storage vendora, svi ovi rezultati su mi korisni kod smisljanja novih produkata ili use caseova za postojece produkte... A i dobro dodje da si malo ponovim koristenje ATTO Disk Benchmarka...

Cilj ovog eksperimenta sa RAMDiskom je bio pronaci nacin kako prebaciti cache/temp foldere (dakle potpuno nebitne stvari) na RAMDisk... Ujedno, zelio sam provjeriti da li ce se ista ubrzati... Odokativno, osjetim da su neke stvari malo brze, ali ne znam sa cime bih to izmjerio... Ivo_Strojnica je predlozio da provjeri da li mu se brze ucitavaju web stranice pa eto, kada on to rijesi ce valjda i dati neke rezultate... Ja sam odlucio ici na hardcore rezultate koristeci ATTO Disk Benchmark koji je u storage industriji de facto standard za testiranje performansi diskovnih sustava...

Dalje sam nastavio sa eksperimentom da vidim sto sve mogu dobiti i kolike cu brzine dobiti u citanju/pisanju na razlicitim memorijskim tehnologijama (DDR4 i DDR5)... Recimo, DDR5 moduli po defaultu rade u dual-channel modu pa se vide velike razlike u odnosu na DDR4... Dalje sam isao usporediti FAT32 vs NTFS po pitanju performansi... Pa sam otisao korak dalje i provjerio sto cu dobiti uz razlicite velicine allocation unita na oba filesystema... U mix sam dodao i ReFS cisto da vidim kako to radi i sta se sa time moze...

Svjestan sam da je NTFS puno bolji filesystem, no za nebitne stvari (ephemeral data) poput TEMP/Cache/Scratch gluposti uopce te napredne stvari ne dolaze do izrazaja, vec se traze najbolje performanse... Mislim, koji ce mi djavo journaling, kompresija i ostale gluposti ako trebam scratch file za Photoshop ili Audacity sa kojim cu zavrsiti za 15 minuta? Eno, trenutno kolega pokusava istestirati kako ce mu DeepSeek AI raditi sa 4GB RAMDiskom jer mu se sve vuce preko NVME diska...

Sto se moje malenkosti tice... 25 godina se bavim proucavanjem storage sustava, filesystema, backupa, arhiviranja, storage virtualizacijom... Od 2006 se bavim dizajnom i prodajom diskovnih sustava, radio sam za EMC i Veritas distributere i partnere u Hrvatskoj... Imao sam pristup dokumentaciji kojima normalni korisnici nemaju pristup, nacitao sam se whitepapera, tech guideova, Veritasovih Yellowbookova... Zadnjih 6 godina radim za storage vendora (ne, nije Infortrend) koji u portfelju ima produkte za storage virtualizaciju, davno smo bili partner od Violin Systems... EMC i Hitachi su koristili nase tehnologije u svojim specijaliziranim diskovnim sustavima, itd... To je samo storage dio price, a o virtualizaciji i cloudu ima jos veci dio price s obzirom da jos od pocetka 2000tih proucavam virtualizaciju kao koncept... Od 2007. sam se bavio prodajom VMware produkata, digao jednog lokalnog partnera na VIP Premier level jos tamo 2009 godine (800.000 EUR VMware prodaja 2008 godine), nakon toga 2010. presao u cloud vode, vodio IT odjele u firmama od 1200 i 3000 ljudi gdje se vrtilo par tisuca VMova u AWSu, odradio preko 50 cloud migracija u AWS i VMware vCloud (to je kada uzmes servere iz datacentra, virtualiziras ih i prebacis u cloud)... Tada se jos nije znalo niti sto je to cloud, a jos manje kako se prebaciti u cloud... Odradjivali smo online migracije, offline migracije, realtime migracije sa alatima koji su tada bili dostupni... Odradio vjerojatno jednu od prvih cloud migracija u VMware vCloud ikad o kojoj je napisan customer use case svojedobno, to je bilo 2010... Trazili smo od AWSa da prime diskove koje im saljemo pa su morali osmisliti za nas nacin kako da prime diskove, iz cega je kasnije nastao AWS Snow-family servis koji sluzi za slanje velike kolicine podataka u AWS... Rekao sam prije - zaboravio sam vise stvari nego sto su mnogi forumasi ikad znali o storage tehnologijama...

Ako koga zanima sto sam 2010 pisao o Enterprise Flash SSDovima i TBw u vezi kojih me nedavno jedan forumas prozivao, evo tu je prezentacija... Mislim, ne razumijem zasto se mene proziva da ne znam osnove osnova...

https://www.slideshare.net/slideshow...drives/5455798

Tako da svo ovo prozivanje od strane doticnih je ispod svakog ljudskog nivoa... Srecom pa sam otkrio ignore i kako ih staviti na ignore...

GMKTec K8Plus
AMD Ryzen 7 PRO 8845HS, 3.80-5.10GHz 8-core
64GB DDR5-5200 (2x32GB), quad-channel
NVMe1 - 512GB Micron 3400, PCI-E 4.0 x4
NVMe2 - 512GB Samsung PM981, PCI-E 3.0 x4
AMD Radeon 780M integrirana grafika

2x EIZO EV2336WFS3-BK
23" 1920x1080 IPS

Dell Latitude 7390
intel i7 8650U, 1.90-4.20GHz, 4-core
32GB DDR4
512GB Samsung PM981, PCI-E 3.0 x4
intel UHD 620
13.3" FullHD IPS Touchscreen

Zadnje izmijenjeno od: calypso. 23.04.2025. u 20:09.
calypso je offline   Reply With Quote