View Single Post
Staro 23.04.2025., 15:04   #546
GreenLife
Čika Zeljeni
Moj komp

GreenLife's Avatar

Datum registracije: Sep 2013
Citiraj:
Autor c-shadow Pregled postova
Struja na terasi je dobra ideja, ima tu kakvih zatvorenih utičnica za vanjsku uporabu kojima ne smeta kiša?
Stan nema terasu, ima samo jedan manji balkon koji je otvoren i ne smijem ga zatvoriti naravno - centar grada, starija jezgra, pravilnika koliko hoćeš
Kako izgleda ta prenaponska? To ide na letvu u glavnoj kutiji i valjda se lako mijenja ako rikne?
Nažalost nemam pojma što mogu očekivati od struje tamo i da li može uletiti neki prenapon izvana...
Nažalost, "električari" su nam većinom nestručni. Recimo da u današnje vrijeme moram posebno naglasiti da želim izmjenične prekidače po hodnicima i naročito u spavaćoj da mogu upaliti kad dolazim i iz kreveta ugasiti kad legnem
Ne znam kako u HR sada, ovdje kod Gira i Jung programa postoje dodatne "plastične zaštite" koje se stave unutarnji dio utičnice kad se ugrađuje pa je zaštićena od vode + vanjski dio s poklopcem

Ako električaru moraš posebno napomenut da radi izmjenične prekidače gdje normalno uvijek idu, taj nije električar i možeš ga komotno poslat kući.
Ja npr. maksimalno stavljam 6-8 utičnica po osiguraču (govorimo o 16A) u dogovoru sa klijentom (većinom dječje sobe, spavaće, dnevni boravak). Ako se zna da će na određenom mjestu biti više jačih potrošača, onda se rade 2-4 utičnice po osiguraču.
Kuhinja uvijek ide zasebno (radne utičnice, perilica itd)