View Single Post
Staro 23.04.2025., 10:53   #533
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Ima tu xy praktičnih štoseva,
recimo klasične okrugle pvc "kutije" za prekidače / utičnice treba pažljivo ugipsat da rub bude u razi / nivou zida,
tada "zubi" drže bez problema, a ne da je "kutija" u zidu u rupi ...
Ima "kutija" koje su sa unutarnje strane glatke a ima ih koje su (barem dijelom) rebraste, a ta rebra baš služe da "zubi" bolje drže.
Eto samo jedan mali detalj na koji treba paziti ...
Nikky, teško je ponekad uskladiti građevinara koji priprema zidove (ovdje se ruše 2 zida i skida žbuka s postojećih) + električara na koju će dubinu postaviti kutije + pitura/keramičara koji će završiti.
Doma kad sam renovirao kuhinju stavio sam takve kutije (za 3 utičnice), tijelo utičnice ide na šaraf i visina mi je bila nebitna - stavi se dulji šaraf.
A s ovima na kvačice horror priča uvijek...

Citiraj:
Autor tiki66 Pregled postova
Ako je zgrada pusti bužir do hodnika za optiku/koaksijalac/internet. Razmisli da napraviš ormarić za ruter i gdje će ti biti switch ako ćeš razvlačiti mrežu po stanu, ili ako ne barem pusti negdje utp gdje ćeš moći staviti kakav wifi extender.
Ormarić na ulazu za mrežni dio ide obavezno.

Citiraj:
Nema potrebe za prekidanjem nule ali dobro ju je imati u prekidaču ako planiraš stavljati smart črčkarije. Ako instalacija ide po podu onda će valjda kutije od prekidača koristiti ujedino kao i razvodne pa ćeš automatski i imati nulu unutura, a ako ide po zidu i idu razvodne kutije onda neka ti povuku žice viška da ne bi došao u situaciju da moraš štemati. Ili neka puste bužir od razvodne do prekidača. Također ako ćeš stavljati to napomeni im da ti stave dublje kutije da kasnije ne biš psovao.
Da, to sam mislio - nula je dovoljna, ne treba je prekidati.

Citiraj:
Sad se sve radi s modularnim programom, a neki imaju i te "obične" utičnice sa prihvatima za šarafe, npr. Hager. Ma da ako se stavi kvalitetnija kutija kojoj vrh ide u koso, teško da će se utičnice čupati van. A za prekidače ti nije ni bitno jer njih samo pritišćeš
Kad sam gledao te pametne prekidače, većina ih ima prihvat na šaraf, a ne kvačice, zato sam pitao.

Citiraj:
Fidovke kako je kolega rekao, 30ma za kupatilo i 30ma za ostatak. A ako je stan manji može sve i na jednu...
30 mA i za ostatak stana?
Hm, zašto ja imam 500 u postojećem stanu, nije to previše malo?
Može li 30mA biti preosjetljivo?

Zadnje izmijenjeno od: c-shadow. 23.04.2025. u 10:59.
c-shadow je offline   Reply With Quote