Citiraj:
Autor Nikky
Ima tu xy praktičnih štoseva,
recimo klasične okrugle pvc "kutije" za prekidače / utičnice treba pažljivo ugipsat da rub bude u razi / nivou zida,
tada "zubi" drže bez problema, a ne da je "kutija" u zidu u rupi ...
Ima "kutija" koje su sa unutarnje strane glatke a ima ih koje su (barem dijelom) rebraste, a ta rebra baš služe da "zubi" bolje drže.
Eto samo jedan mali detalj na koji treba paziti ...
|
Nikky, teško je ponekad uskladiti građevinara koji priprema zidove (ovdje se ruše 2 zida i skida žbuka s postojećih) + električara na koju će dubinu postaviti kutije + pitura/keramičara koji će završiti.
Doma kad sam renovirao kuhinju stavio sam takve kutije (za 3 utičnice), tijelo utičnice ide na šaraf i visina mi je bila nebitna - stavi se dulji šaraf.
A s ovima na kvačice horror priča uvijek...
Citiraj:
Autor tiki66
Ako je zgrada pusti bužir do hodnika za optiku/koaksijalac/internet. Razmisli da napraviš ormarić za ruter i gdje će ti biti switch ako ćeš razvlačiti mrežu po stanu, ili ako ne barem pusti negdje utp gdje ćeš moći staviti kakav wifi extender.
|
Ormarić na ulazu za mrežni dio ide obavezno.
Citiraj:
Nema potrebe za prekidanjem nule ali dobro ju je imati u prekidaču ako planiraš stavljati smart črčkarije. Ako instalacija ide po podu onda će valjda kutije od prekidača koristiti ujedino kao i razvodne pa ćeš automatski i imati nulu unutura, a ako ide po zidu i idu razvodne kutije onda neka ti povuku žice viška da ne bi došao u situaciju da moraš štemati. Ili neka puste bužir od razvodne do prekidača. Također ako ćeš stavljati to napomeni im da ti stave dublje kutije da kasnije ne biš psovao.
|
Da, to sam mislio - nula je dovoljna, ne treba je prekidati.
Citiraj:
Sad se sve radi s modularnim programom, a neki imaju i te "obične" utičnice sa prihvatima za šarafe, npr. Hager. Ma da ako se stavi kvalitetnija kutija kojoj vrh ide u koso, teško da će se utičnice čupati van. A za prekidače ti nije ni bitno jer njih samo pritišćeš
|
Kad sam gledao te pametne prekidače, većina ih ima prihvat na šaraf, a ne kvačice, zato sam pitao.
Citiraj:
Fidovke kako je kolega rekao, 30ma za kupatilo i 30ma za ostatak. A ako je stan manji može sve i na jednu...
|
30 mA i za ostatak stana?
Hm, zašto ja imam 500 u postojećem stanu, nije to previše malo?
Može li 30mA biti preosjetljivo?