Citiraj:
Autor calypso
Bubba, ajd prestani, naporan si...
|
Ovu cemo upamtiti kao
"ono kad je Calypso zabrijao na TMPRAMDisk".
Citiraj:
FAT32 brze radi na manjim particijama i sa manjim fajlovima... NTFS ima svoje druge prednosti...
|
Da, to je taj moment sinusoide. Dakle, nakon sulude premise o "brzini"
tmp foldera i drkanja s "RAMDiskom", poniremo dalje u to da 2025. buncas o tome kako je FATx bolji u bilo kojem segmentu osim portabilnosti od NTFS-a...
Otvori prozor, prebroji bicikle jos jednom, skoro sam udrio jednog na krizanju Palmoticeve i Boskoviceve tamo kod Sorrisa.
Ti zaista mrtav hladan 2025. godine, jos jednom, bulaznis o tome kako je FAT32 u bilo cemu superiorniji NTFS-u? Dokazujes to surealno besmislenim grafom nebitnog softvera? Korisnist intrinzicno nesiguran FS bez ACL-ova, transakcija i svega sto 21. stoljece ocekuje od FS-a? Jer je teoretski brzi zbog staticki alocirane tablice datoteka na particijama koje su bespredmetne za bilo kakvu diskusiju? I spreman si stati iza toga?
Dude...
Citiraj:
Test sam ponovio 3 puta na NTFS i FAT32 particiji u RAMDisku od 2GB... Rezultati testa su ispod (prvog od ta 3 testa)... Imas si postavke testiranja pa si sam testiraj na cemu god hoces...
|
Hajde sad duboko udahni i primjeti par zanimljivosti, onako, na prvi:
a) performanse su ti gotovo iste na potpuno krivom i nebitnom testu, reda velicine statisticke pogreske
b) Scotty: you cannot change the laws of physics. Calypso: hold my
"dosadno-mi-je-i-nisam-bio-vani-tjedan-dana #produzeniVikend" -
imas brze pisanje od citanja u DRAM-u. Cestitam, pobijedio si fiziku!
Citiraj:
Autor calypso
Ne znam sto rec... Kako bi gospon Sveznajuci rekao - nemamo opipljivo mjerljive podatke...
|
To tako funkcionira, sjecas se? Teams mi je brzi. Super, koliko ti je brzi? Ja SaM VaM PoKaZaO GrAfOvE gDjE jE RaM DiSk BrZi oD SsDa.
Citiraj:
Sto se tice backupa fajlova u RAM disku, ajmo sad ozbijno - sto tocno treba backupirati od temp, cache, scratch i draft fajlova? To su sve privremeni podaci (ephemeral data) i potpuno je nebitno da li postoje nakog gasenja kompa ili ne postoje... Slicna situacija bi bila - da li trebas backupirat cache od diska ili swap file? Odgovor je nekako ocigledan...
|
Znaci, Teams drzi cache u temp folderu a ti ih brises prilikom svakog restarta. Ucikovito, nema sto.
Citiraj:
Autor calypso
Za sve one koji misle da RAMDisk nicem ne sluzi, postavlja se pitanje zasto postoje storage appliancei koji su RAMDisk bazirani...
|
Bravo, otkrio si jos skuplji Intel Optane Memory (od kojega je i Intel odustao u ovom trenu). Jos kada shvatis da to
nema veze s tvojim "RAMDiskom", gdje ce nam biti kraj.
Citiraj:
Autor calypso
Pa i samo to da cuvas NVME disk od nepotrebnog piskaranja bi trebalo biti dovoljno... 
|
2025. je zvala i obavjestava te da je TBW reda velicine petabajta, i to na jeftinim diskovima.
Znas sto je najtuznije? Da lik koji je obrazovan i pametan kao ti reterira na kapacitet priucenog sysadmina sklonog teorijama zavjere i dijeljenju savjeta na rubu kaznenog djela i neupitne moralnoj nakaznosti.
Covjece, znam te 25 godina, znam za sto si sposoban (i tko je sve tu tvoju sposobnost mozda i premalo honorirao nekada davno), ali da tebi nije naprosto jasno da 90% stvari koje si napisao naprosto nemaju veze sa zdravim razumom bas nikome -
OVAKO KAKO SI IH TI "IMPLEMENTIRAO". Bulaznis o temp folderu kroz closed source "RAMDisk" koji prolazi citav overlay kernel disk IO-a te jos citav niz VM/caching trikova OS-a te ga usporedjujes s polueksperimentalnim enterprise rjesenjima (na kojima sigurno rulja drzi temp fileove od Microsoft Teamsa) dok ovaj nas "TEMPRAMDisk" zapravo najbolje radi na 30 godina starom FAT32 FS-u (evoluciji 50 godina starog FAT koncepta). Da bi to sve okrunio deplasiranim sintetickim testovima (gdje je valjda i poluidiotu na prvu jasno koliko su sustinski krivi jer si ili krivo mjerio ili ti je softver za mjerenje los), a jos uvijek Tomekova stoperica skuplja prasinu jer ti nemozes izmjeriti tu dramaticnu razliku u brzini. I onda naravno argument o "trosenju SSD-a". Za 300€ dobio sam nekakav sljukavi Kingston od 4TB sa 4PB TBW-a. Pomoci cu ti - za TB writea dnevno, trebali bi ti skoro 11 godina da ga (teoretski) izraubas.
Slobodno dodji na OCP Storage Tech Talk (virtualno) sredinom sljedeceg mjeseca -
https://opencompute-org.zoom.us/meet...#/registration - pa im objasni to sve u tancinu. Tamo ti je Micron, oni kao pioniri odmaka trajnih memorija od NAND-a ce sigurno htjeti stosta nauciti o ovoj temi od tebe.