View Single Post
Staro 23.04.2025., 00:50   #86
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Citiraj:
Autor calypso Pregled postova
Bubba, ajd prestani, naporan si...
Ovu cemo upamtiti kao "ono kad je Calypso zabrijao na TMPRAMDisk".

Citiraj:
FAT32 brze radi na manjim particijama i sa manjim fajlovima... NTFS ima svoje druge prednosti...
Da, to je taj moment sinusoide. Dakle, nakon sulude premise o "brzini" tmp foldera i drkanja s "RAMDiskom", poniremo dalje u to da 2025. buncas o tome kako je FATx bolji u bilo kojem segmentu osim portabilnosti od NTFS-a...

Otvori prozor, prebroji bicikle jos jednom, skoro sam udrio jednog na krizanju Palmoticeve i Boskoviceve tamo kod Sorrisa.

Ti zaista mrtav hladan 2025. godine, jos jednom, bulaznis o tome kako je FAT32 u bilo cemu superiorniji NTFS-u? Dokazujes to surealno besmislenim grafom nebitnog softvera? Korisnist intrinzicno nesiguran FS bez ACL-ova, transakcija i svega sto 21. stoljece ocekuje od FS-a? Jer je teoretski brzi zbog staticki alocirane tablice datoteka na particijama koje su bespredmetne za bilo kakvu diskusiju? I spreman si stati iza toga?

Dude...

Citiraj:
Test sam ponovio 3 puta na NTFS i FAT32 particiji u RAMDisku od 2GB... Rezultati testa su ispod (prvog od ta 3 testa)... Imas si postavke testiranja pa si sam testiraj na cemu god hoces...
Hajde sad duboko udahni i primjeti par zanimljivosti, onako, na prvi:

a) performanse su ti gotovo iste na potpuno krivom i nebitnom testu, reda velicine statisticke pogreske
b) Scotty: you cannot change the laws of physics. Calypso: hold my "dosadno-mi-je-i-nisam-bio-vani-tjedan-dana #produzeniVikend" - imas brze pisanje od citanja u DRAM-u. Cestitam, pobijedio si fiziku!

Citiraj:
Ne znam sto rec... Kako bi gospon Sveznajuci rekao - nemamo opipljivo mjerljive podatke...
To tako funkcionira, sjecas se? Teams mi je brzi. Super, koliko ti je brzi? Ja SaM VaM PoKaZaO GrAfOvE gDjE jE RaM DiSk BrZi oD SsDa.

Citiraj:
Sto se tice backupa fajlova u RAM disku, ajmo sad ozbijno - sto tocno treba backupirati od temp, cache, scratch i draft fajlova? To su sve privremeni podaci (ephemeral data) i potpuno je nebitno da li postoje nakog gasenja kompa ili ne postoje... Slicna situacija bi bila - da li trebas backupirat cache od diska ili swap file? Odgovor je nekako ocigledan...
Znaci, Teams drzi cache u temp folderu a ti ih brises prilikom svakog restarta. Ucikovito, nema sto.

Citiraj:
Za sve one koji misle da RAMDisk nicem ne sluzi, postavlja se pitanje zasto postoje storage appliancei koji su RAMDisk bazirani...
Bravo, otkrio si jos skuplji Intel Optane Memory (od kojega je i Intel odustao u ovom trenu). Jos kada shvatis da to nema veze s tvojim "RAMDiskom", gdje ce nam biti kraj.

Citiraj:
Pa i samo to da cuvas NVME disk od nepotrebnog piskaranja bi trebalo biti dovoljno...
2025. je zvala i obavjestava te da je TBW reda velicine petabajta, i to na jeftinim diskovima.

Znas sto je najtuznije? Da lik koji je obrazovan i pametan kao ti reterira na kapacitet priucenog sysadmina sklonog teorijama zavjere i dijeljenju savjeta na rubu kaznenog djela i neupitne moralnoj nakaznosti.

Covjece, znam te 25 godina, znam za sto si sposoban (i tko je sve tu tvoju sposobnost mozda i premalo honorirao nekada davno), ali da tebi nije naprosto jasno da 90% stvari koje si napisao naprosto nemaju veze sa zdravim razumom bas nikome - OVAKO KAKO SI IH TI "IMPLEMENTIRAO". Bulaznis o temp folderu kroz closed source "RAMDisk" koji prolazi citav overlay kernel disk IO-a te jos citav niz VM/caching trikova OS-a te ga usporedjujes s polueksperimentalnim enterprise rjesenjima (na kojima sigurno rulja drzi temp fileove od Microsoft Teamsa) dok ovaj nas "TEMPRAMDisk" zapravo najbolje radi na 30 godina starom FAT32 FS-u (evoluciji 50 godina starog FAT koncepta). Da bi to sve okrunio deplasiranim sintetickim testovima (gdje je valjda i poluidiotu na prvu jasno koliko su sustinski krivi jer si ili krivo mjerio ili ti je softver za mjerenje los), a jos uvijek Tomekova stoperica skuplja prasinu jer ti nemozes izmjeriti tu dramaticnu razliku u brzini. I onda naravno argument o "trosenju SSD-a". Za 300€ dobio sam nekakav sljukavi Kingston od 4TB sa 4PB TBW-a. Pomoci cu ti - za TB writea dnevno, trebali bi ti skoro 11 godina da ga (teoretski) izraubas.

Slobodno dodji na OCP Storage Tech Talk (virtualno) sredinom sljedeceg mjeseca - https://opencompute-org.zoom.us/meet...#/registration - pa im objasni to sve u tancinu. Tamo ti je Micron, oni kao pioniri odmaka trajnih memorija od NAND-a ce sigurno htjeti stosta nauciti o ovoj temi od tebe.

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote