Mali update za x280...
Pokleknuo i ja te ubacio PTM umjesto paste.
Link odakle sam uzeo:
https://www.ebay.de/itm/175604663303 Da skratim pricu, preodusevljen sam! Radio sam identican bench od 10min u istim uvjetima. Imam sedam runova. Setup je stock, sa i bez UV-a.
Prije sam neovisno o UV-u imao temperature do 94-95 C u prvih par minuta i onda krece izrazenije trotlanje snage i takta (cpu aktivira prochot flag). Sada imam temp do 82-84 C, a koliko vidim ne prelazi 85 C u najgorem slucaju. Vent vise ne ide do 7000+ okr. nego do 6000.
Triput sam odvrtio bench sa PTM-om i da, prvi run je bio najlosiji kao sto je i za ocekivati, a sljedeca dva su bili podjednako bolji. Gledam iskljucivo temperature, taktove i kako se krece snaga. Prije je boostao na 3.6GHz na 30ak sekundi, sada drzi taj inicijalni boost pune dvije minute prije nego krene sporo opadati.
Pasta MX-4 je bila stara par tjedana, lijepo nanesena i kad sam skinuo cooler sve je izgledalo ok, ali primjecuje se pump-out efekt. Ocito to kod laptopa hoce tako.
Sve u svemu, top!
Sad si slazem par Throttlestop profila i primarno si slazem travel profil za gledanje filmova. Sto sam uspio do sada sloziti mi drzi bateriju na potrosnji oko 20%/h kada gledam film na max osvjetljenju. Taman dovoljno za par filmova (racunam 4,5h autonomije).
Ukratko sad nakon oko mjesec dana koristenja moram priznati da sam hepi. Jedina stvar koja me brine je trajnost usb-c porta jer je dosta wobbly (uzeo sam magnetski adapter i on se pokazao kao pogodak).
Problem koji imam, a dosta je rijedak i nepredvidiv, i vidim da ga jaaako puno ljudi ima i na drugim laptopima (thinkpadi, dell, hp) dogadja se kad je lap na punjacu. Laptop mi je na random odlazio u hibernaciju. Onda sam u event vieweru skuzio da se pojavljuje kernel power event 524 "critical battery trigger met". Laptop na moment registrira kriticnu razinu baterije i hibernira se. To se moze ugasiti u power planu, podesi se "do nothing" za critical battery alert. Sad se vise ne ugasi nego baci windows poruku preko ekrana "critical battery", vidim u trayu da je baterija prikazana kao potpuno prazna, i nakon par sekundi se poruka makne i baterija opet prikazana kao puna. To mi se dogadjalo i prije magnetskog adaptera pa ne povezujem problem s tim. Danas kad sam otvarao lap sam reinsertao bateriju jer neki kazu da hoce biti i do kontakta, pa cemo vidjeti.