View Single Post
Staro 13.04.2025., 15:17   #543
PR3DA70R
Premium
Moj komp

PR3DA70R's Avatar

Datum registracije: Jan 2008
E bok ljudi. Za one koji se sjećaju mojeg problema sa temperaturama 9800X3D ispod AIO.

Nikako da napišem da sam otkrio problem i da je riješeno.
Na kraju ipak nije AIO. Sasvim dobro hladi. Problem je bio izgleda u pasti koju sam stavio na instalaciji novog procesora. Svo vrijeme muke istraživanja nije mi palo ni najmanje na pamet da preventivno zamijenim pastu jer sam ju stavio tamo nakon kupovine 9800X3D. Svi znamo kad je pušten u prodaju, nema ni pola godine.

Dok sam skinuo hladnjak, kad sam se htio uvjeriti da je hladnjak sjeo kako spada, mi je izgledala čudno al ništa da bi mogao odmah zaključiti da je do nje. Da se razumijemo znam da je u pravilu dobro stavit novu pastu nakon svakog skidanja hladnjaka. Sa sigurnošću mogu reći da nije utjecalo na temperaturu, ista (jednako visoka) je bila prije i nakon reinstalacije tj uvjeravanja da je hladnjak adekvatno montiran.

Pasta koju sam stavio je bila od EKWB dobivena uz AIO koja mi je bila tu kao backup, inače sam koristio MX-4. Taman sam MX-4 potrošio pa sam morao nju staviti. Ali sam u međuvremenu naručio novu.

Pošto sam išao eksperimentirati sa montažom hladnjaka naprijed te zbog cijevi sam opet morao skidati hladnjak da bi namjestio. E u tom slučaju sam primijenio novu pastu jer je sad fakat poželjno da se stavi nova, a nova taman stigla.

Kad ono temperature nebo zemlja razlika. Prvo sam mislio da je zbog tog što sam stavio naprijed. Al išao sam iz znatiželje prebacit natrag gore i rezultati su bili također daleko bolji.

Između ostaloga kad sam već krenuo sa eksperimentiranjem sam odmah sve testove i bilježio. Tak da imam usput i rezultate testova u svim kombinacijama. Izuzev što sam odgonetnuo u čemu je bio problem, sam i otkrio koja kombinacija je najbolja sa najboljim omjerom temperature GPU+CPU. I da pumpa radi sasvim okej, ispada da je rattle tijekom rada računala bilo Seasonic napajanje u hybrid modeu, to je pak drugi problem koji sam otkrio, al to je druga priča.

Ukratko. Ako imate case kao što je 011 sa ventovima ispod koji tjeraju konstantno zrak iz vana na grafičku, grafička u oba slučaja (AIO radijator side i top) ima jednake temperature i ne pati od temperature procesora kod intakea sa strane. Dok je CPU topliji ako je radijator na vrhu jer kupi svu temperaturu iz kućišta, uglavnom grafe jel...

Tak da je side mount daleko najbolje all around rješenje. I u prosjeku razlika top vs side je bila 7-10 stupnjeva. Što je značajna razlika iako se radi o 63C vs 53C (load, in-game/TimeSpy/Heaven, 21.5C temp prostora tijekom testiranja), što je i dalje u granicama normale za rad procesora.

Zadnje izmijenjeno od: PR3DA70R. 13.04.2025. u 15:26.
PR3DA70R je offline   Reply With Quote