View Single Post
Staro 10.04.2025., 17:08   #4048
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor Dule Pregled postova
Potpis za Arch ako si više tip koji voli customizirat i tinkerat, i nadodao bi da su priče o nestabilnosti po mom mišljenju samo urbana legenda iz prošlosti (nešto kao BSOD na Windowsima ). Nije ništa više ili manje nestabilan od prosječne desktop linux distre u zadnjih X godina. Čak bi rekao da je puno stabilniji od distri kao što su OpenSuse Tumbleweed - moj zadnji pokušaj instalacije OpenSuse prije par mjeseci je završio sa kriptičnom greškom i zaleđenim UI-em odmah nakon login managera.

Citiraj:
Autor Ivo_Strojnica Pregled postova
Fedora nije za početnika jer voli "malo novije stvari" instalirati, šta ti često može uništiti configuraciju, u*ebati drivere, prominiti kernel, itd itd.

Ne želiš kao početnik da te, nakon što si sve posložio i namjestio te se spremio oprostiti od Windowsa, dočeka terminal ili kernel panic koji onda moraš rješavati, najčešće uz pomoć drugog kompa, jer nemaš tu pristup internetu.

Tako da po meni - Mint = odmor.

A gle...tu dolazimo do riješavanja problema kad se isti dogodi. Fedora ima novije pakete ali ono sto je dugo sralo jest da su ažurirali kernel a u reposima nije bilo valjanih kernel modula pa se nvidia driver nije rekompajlirat mogao. Sa AMD-om nisam imao problema. Sve ostalo - stable kao i npr. Debian Stable branch. Arch je malo problematičniji kad se nekaj skrši al opet - treba čitat dokumentaciju. Ako nakon čitanja dokumentacije ne nađeš riješenje - pitaš Arch community. Ako si prije toga zbilja pročitao dokumentaciju - neće te razapet. Tak da rekao bih da na kraju nije problem biti noob ili početnik nego kolko volje isti ima za uložit u razumijevanje onog što želi koristiti. Mint se preporuča više jer čak i ako korisnik nema volje išta proučavat nego samo želi odgovor na pladnju - community je opušten.