Citiraj:
Autor Exy
Long term svakako treba gledati, ako si dovoljno mlad dakako 
|
Samo da se nadovežen na ovu long term priču, evo samo jedan podatak koji možda prolazi ispod radara jer se zumiraju grafovi i danas gleda šta je bilo jučer... SP500 na 5Y chartu unatoč tome šta je pao 21% u ovih 2 mjeseca je na overall od +80%. S tim da je 5Y minimalno vrijeme koje bi trebalo gledat za dioničko ulaganje, realno bi trebalo planirat >10Y.
Citiraj:
Autor The Exiled
|
Tamo u listopadu sam rekao da će Musk i cijela ta MAGA klika trajat koliko i ŽZ ekipa. Solidno sam to predvidio moram priznat... Naime ovi cirkus oko carina da sve prođe idealno se neće smirit do lipnja, a oni su se interno rasuli već 3. dan
Citiraj:
Autor OuttaControl
Finax, konstatna ulaganja, nekad veca nekad manja ovisno o visku u novcaniku, tek poceo osjecat neki minimalni rast prosle godine, max ukupno 15% dakle, avg 3.75 godisnje, naspram inflacijice zanemarivo, i eto me opet na nuli  da sam čarapira bolje bi mi bilo. U S&P 500 sam ulozio prije 6 mjeseci we all know how is that looking 
|
Da...nisi baš pogodio sa FINAXom, a u ETF si ušao svježe pa nit ne možeš vidit gain neki, pogotovo ne nakon -20% pada. Još ako sam te dobro pohvatao imaš par SP500 ETFova i pojedinačne dionice i svašta nešto? Držanje novaca na T212 je onako...konzervativno, imaš neki gain, ali realno taj gain je uglavnom manji od onoga što ti jede inflacija. To je više stake, nego invest imho, bar ja na to tako gledam. Na T212 držin emergany fond, čisto da ide neka kamata umjesto da na lokalnoj banci leži za nikakvu/daleko nižu kamatu.
Osobno bi ulaganja, ako imaš financija za ista sveo na jedan ETF i ulagao mjesečno kao i do sada (koliko možeš) plus ako tu i tamo na nekakav crash možeš ubacit malo više (tipa sada) i to je to. Takvo nešto bi pustio longterm da ide (pogledaj vrh posta) i dugoročno to mora bit isplativo, odnosno premala je šansa da ne bude, iako naravno da rizik postoji, dionice su po definiciji rizično ulaganje da odma budemo na čisto. Mislim da ti je to bolji smjer nego da vadiš keš pa hvataš neka dna pa ulažeš ponovo i prevrćeš iz šupljeg u prazno gdje i ako par puta pogodiš ćeš jednom promašit i opet bit na nuli ili minusu. To je barem moje mišljenje, nikakav savjet, nagovor il pametovanje. Svakako sritno