Citiraj:
Autor spawn
Ček ček. Ja sam kao obrtnik dobio par eracuna od drugih firmi jer eto tako su se oni navikli. Mozda ih svezajedno imam 5 ili 10,ne mogu se ni sjetiti. Imam li obvezu cuvanja tih racuna u xml-u (jer ih nemam,samo sam ih skinuo i platio u pdfu) preko tuđih eracun servisa ili prodavači imaju obvezu cuvanja tih eračuna? Jer me moj eracun servis preko kojih sam dobijao te racune stalno spama u inbox da se trebaju cuvati earhive ali trazi registraciju. JA uopce nemam account preko tog servisa uopce.
|
Ja mislim da nisi obvezan. Tj. to mislim i za sebe i svoju firmu. Ali tvrtka Elektronički računi koja stoji iza mojEračun ima užasno prljavu i agresivnu kampanju kojom pokušava prestrašiti i iznuditi novce. Mene su tražili tipa skoro 300€ da bi mi poslali tu arhivu za nekih stotinjak mojih ulaznih računa što je slano mojoj firmi preko njihovog servisa, uglavnom režije i tu i tamo neki dobavljač. Hladno sam rekao ne hvala i prekrižio po treći put da ću ikad radit sa tim govnima.
Kako ja to gledam; to je obveza samo onima kojima je eRačun obvezan, znači državnim tvrtkama i javnoj nabavi i onima koji su samovoljno prešli na sustav eRačuna. Oni moraju sve račune imati u elektronskom obliku jer je to izvorni originalni račun. Mi svi drugi koji koristimo stari papirnati račun, to je ok...do iduće godine kada navodne kreće fiskalzacija 2.0 i kada će svima eRačun biti obvezan, tada se stvari mijenjaju i tada ćemo svi biti obvezni čuvati .xml
Do sada nam nije bio obvezan i ne vidim zašto bi morao imati arhivu nekih računa koje sam ja uredno printao i unosio u svoj program klasičnim putem.