Ajd sad da ja ne quotam svakog pojedinačno, nego pitam vas sve 'centraše'.
Sve govorite iz vaše sebične perspektive, jer ste ZDRAVI.
U Zg postoje 3 mjesta gdje se liječe TEŠKO BOLESNA djeca, i ta 3 mjesta su JEDINA u hrvatskoj za to. 2 od 3 su maltene u centru.
Kako bi vi otkuda riješili ionako iznimno kompleksnu problematiku dolaska na vrijeme, pronalaska ne parkirnog mjesta, jer ista NE POSTOJE, nego makar komadića ceste po strani da možete stati s autom a da ne dobijete kaznu ili ne riskirate glavu djeteta u kolicima ili djeteta sa teškim fizičkim problemima, i istog na vjetru, kiši, snijegu, minusima, itd., morate doslovno prenesti parsto metara ili nerijetko i kilometar dva, u jutarnjoj špici između 7 i 8 ujutro, da stigne na terapiju na vrijeme, jer se vrata ustanove zaključavaju u 8.00??? Ajmo filozofi da vas čujem?
Ako vam je rješenje izmještavanje jedne ili obje institucije, probali su privremeno dok se jedna obnavljala od štete u potresu, pa je tih godinu i pol napravljen totalni krkljanac od 7-8 i od 12-13h SVAKI dan u tom dijelu grada,tj kvartu gdje je privremeno bila smještena ustanova.
Treće navedena ustanova se nalazi mrvicu van centra, u 'downtownu', i krkljanac koji tamo nastaje u jutarnjim satima i oko 13h kad je 'smjena' je neopisiv do te mjere da je čak većinom nemoguće uopće proći ulicom koja okružuje sa sve 4 strane ustanovu, jer ljudi radije riskiraju kaznu pa stoje nasred (vrlo uske ulice) samo dok pokupe dijete i ubace ga u auto, i tako par desetaka auta svakodnevno u tih parsto metara, ili stoje u koloni 'na glavnoj' ispred ustanove i blokiraju kompletan parking stanara sa suprotne strane ulice.
Kud, šta kako? Eto biciklistići moji, kako bi vi to riješili? Zatvorili još koju ulicu da se možete 4x godišnje provozat biciklom po centru, a djeca koja moraju doć na terapije koje su im od životne važnosti da li će živjet donekle normalnim životom ili će zauvijek biti invalidi, retardirani, downovci, itd itd., nek idu još 5-10 kilometara okolo, kroz još manje opcija tj alternativnih pravaca, jer se možemo i biciklić ekipi tako hoće??
Ja sam to proživljavao sa svojim djetetom 5 i pol predugih godina, ne želim to zlo nikad nikome, i samo ću vam reć još jednom - ne budite sebični, gledajte stvari kroz širu perspektivu, ne samo svoje vlastite nagone i potrebe.
Zagreb je katastrofalno riješen po pitanju alternativnih pravaca donji-gornji grad, i zatvaranje još ulica po centru napravit će još ekstremniji haos i gužve nego što su sad.
Ps - ovo što calypso piše za gužve na zelenom valu, zeleni val nije jedina prometnica u centru, dapače, zeleni val ide zapad-istok, daleko kritičnije su jug-sjever ulice, tipa frankopanska-dalmatinska-medulićeva, gundulićeva-varšavska-pa dalje opet dalmatinska-medulićeva, ili sići s britanca kačićevom dolje, gundulićevom na ilicu ujutro pa drito gore za garažu tuškanac, itd. To je kontinuirani haos i stani-kreni po 30-40minuta kroz te ulice ako slučajno dođete tamo oko 7h pa na dalje.