Citiraj:
Autor mamutarka
milja je miljon
hiljada je tisuću 
|
Izvor
Citat:
Citiraj:
Za tisuću se također rabi nekolicina termina poput soma, keka, kila, milja. Milja se često rabi i za milijun nekih novčanih jedinica.
|
Tijekom svog studija na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu i života u Zagrebu, kolege purgeri i pritom ne mislim na one koji su u Zagrebu tada bili zadnjih godina ili one čiji su roditelji došli iz federacije pa su isti slučajno rođeni u Zagrebu - "milja" se koristila kao sleng za tisuću i to vrlo intenzivno. Recimo kolege sa Fakulteta prometnih znanosti kojima sam držao instrukcije iz matematike su znali izjavljivati "e rađe bi dao 10 milja kuna da mi odma upišu u indeks nego da moram učit ovo". Sumnjam da su mislili da bi dali 10 milijuna kuna. I danas to čujem kad povremeno dođem u tvrtku u Zagreb da neki i dalje koriste milju kao tisuću iako se nekako više za tisuću sad koristi riba som, naprimjer "košta 3 soma eura". Što se tiče "hiljade", toga se u Zagrebu nisam pretjerano naslušao, a ako sam i čuo, uglavnom sam to čuo od kolega sa karlovačkog i gospićkog područja ili onih koji vuku srpske korijene. To su moja iskustva sa zagrebačkim kolokvijalnim pričama s kraja 20. te početka 21. stoljeća. Vjerujem da će kolege purgeri potvrditi ili demantirati ovu priču. Ako me pitate zašto je milja tisuća, nemam pojima i nema pretjerane logike, ali se koristilo i koristi se. Meni kao magistru matematike sve te izvedenice za stotice, tisućice i veće brojeve idu na živce tako da ih bez predrasuda sve jednako mrzim.