Citiraj:
Autor xlr
....
Unazad 4-5 godina i ovako koristim gdrive za to malo dokumenata i slike. Nedavno podebljao to na 200gb.
...
Realno stanje je da u kompu imam 3 diska, sistem ssd, apps/games ssd, storage hdd. Da sutra sva tri kihnu vjerojatno se ne bi sjetio sto sam bitnoga izgubio osim svih tih gigabajta podataka koje mogu opet naci na netu.
....
|
Obozavam kad citam svoje stare postove, kako sam samo bio naivan i glup
Tl:dr danas google cloud backupiram na NAS.
Vrti se NAS, lokalni backup i cloud backup tog NAS-a, snapshoti svega, file versioning bitnih foldera, backupiraju se kompovi i mobovi, sasomange, nema sta nema.
Sad sam napokon starcima uveo optiku pa bi i kod njih uveo jedan NAS za bare metal remote backup mog NAS-a i u potpunosti izbacio lokalni backup. Nikad mi nije trebao lokalni backup, a samo mi je znao raditi probleme (usb disk, koruptirani backup). Jedino je to malo skup sport za NAS s jednom jedinom funkcijom. Sve od staraca se inace uredno backupira na moj NAS, njima realno ni ne treba NAS u stanu.
Imao sam prilike i testirati setup, proslo je oke. Neki stari folderi i stare verzije zeninog doktorata itd... Ne brinem o brzini restorea jer u cloudu je svega 200tinjak GB (samo bitno, jel). Sifre, kljucevi, sve je na sigurnom iza hw kljuceva. Nemam jos samo kutijicu s oporukom i uputama kako svemu tome pristupiti ako me ne bude