View Single Post
Staro 01.04.2025., 20:54   #1951
Matta
El Mattador
Moj komp

Matta's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Ekipa, trebao bih vaše savjete i inpute.
Dio prostora u podrumu želim pretvoriti u mini HT, ništa preambiciozno.
.
Dimenzije su 5.70m x 4.00m x 2.25m (visina).
Ovako to izgleda sprijeda:

.
i straga:
.

Pod su pločice, strop je betonska deka, zid ravno i lijevo je betonski a od desno i iza je knauf (ono što nisu vrata i otvori).
Plan je da ovdje sprijeda knaufom zatvorim ove cijevi od vode što se vide i usput ubacim unutra svo kablovinje što mi treba.
Trenutno od opreme imam svoje prastare stvari koje opet namjeravam upogoniti - Yamaha RXV-650 7.1 AV receiver i Focal Sib&Cub2 5.1 zvučnici. Na zid bi išao neki 75-85" TV. Na NAS-u ima brdo materijala, od 720p pa do 2160p 7.1 Atmos.

Prvo pitanja vezano za opremu i kabele:
1. Za gore navedeni setup - da li je i dalje ok oprema za nekakav pristojni HT ?
2. Da li uzeti još dva zvučnika za 7.1 setup (dodati surround back) ? Možda naći negdje još jedan Sib, pa njega i centralni Sib staviti kao surround back, a za centralni zvučnik uzeti nešto "veće" ?
3. Na koju visinu postaviti prednje, stražnje i surround zvučnike ?
4. Da li predvidjeti još dva para zvučničkih žica za eventualni par Atmos zvučnika danas-sutra, ako bih promijenio AV receiver ?
5. TV ide na sred prednjeg zida, OSB ploča iza knaufa za lakše šarafanje nosača, 3-4 strujne utičnice i tu dovlačim sve zvučničke kablove, RCA kabel za subwoofer, strujni kabel, mrežni kabel i koaksijalac za zemaljsku TV. Jesam išta zaboravio ?
6. Ako bih ostavljao kabele za eventualni 4K projektor, što ostaviti ? S obzirom na dimenzije prostorije koja bi idealna pozicija bila za projektor ? Na stropu, spušten koliko od vrha ? Udaljen koliko od prednjeg zida gdje bi bilo platno ?

Pitanja vezano za prostoriju:
1. Da li ići u nekakvo "tapeciranje" prostorije, prvenstveno da se izbjegne eho ?
2. Ako da, sa čime i što sve obložiti ? Podne pločice su odlične za održavanje, ako može proći bez prekrivanja istih bilo bi odlično.
3. Pošto su podrumske prostorije, dnevnog svjetla nema mnogo. Ono što ima dolazi od vrata i otvora. Na njih sam planirao staviti tamna rolo platna, tako da se može osvijetliti kad se ne korsiti za gledanje. Jel to ok ?
4. Rasvjeta trenutno dolazi od dvije neonke na stropu. Mislio sam to skinuti i staviti led panel (tanji je) i umjesto klasničnog prekidača staviti potenciometar/dimmer.

To je to što mi trenutno pada na pamet. Ako imate još štogod za dodati, slobodno.
Hvala unaprijed !