Citiraj:
Autor xlr
Ako je na glavnoj ulici guzva pa zuti i sivi auti moraju stati. Guzva se potom rascisti. Tko tada ima prednost? Ovaj koji sijece traku ili onaj koji zadrzava smjer kretanja?
|
U tom slucaju ovaj zuti/zeleni ima prednost prema pravilu lijevog skretanja... Drugim rijecima, ovaj sivi ne skrece u lijevu stranu u odnosu na zutog/sivog, vec mu ulazi u traku... S obzirom da su ceste iste vaznosti onda se moze ici po tom pravilu...
Pravilo lijevog skretanja govori kako su na cesti iste važnosti vozila koja skreću u lijevo dužna propustiti vozila iz suprotnog smjera koja zadržavaju smjer kretanja (voze ravno) ili skreću u svoju desnu stranu.
To znači da ako nailazimo na raskrižje na kojem želimo skrenuti desno ili voziti ravno, a preko puta je cesta iste važnosti, imamo pravo prednosti prolaska nad vozilima iz suprotnog smjera koja skreću u svoju lijevu stranu. Izvor:
https://postanivozac.com/blog/skreta...o-na-raskrizju
No, dinamicki slucaj je skroz druga prica... Jer ovaj koji nailazi na obrnuti trokut uopce ne mora stati, i dok se ovaj zuti/zeleni mora zaustaviti na STOP znaku, do tada je ovaj sivi vec protutnjao kroz raskrizje jer, eto, nije morao stati... Da ga je sivi pogodio usred krizanja, jbg, sivi je vec usao u krizanje i ima pravo izici iz njega... Ne vidim sta tu nije jasno...
Sad malo gledam, mene su u autoskoli pred 20 godina ucili o 'Pravilu lijevog skretaca' koje sam ja shvatio tako da gledam u koju stranu skrece auto preko puta mene... Dakle, ako on skrece ulijevo, onda on ima prednost... No, vidim sada da postoji 'Pravilo lijevog skretanja' koje je zapravo isto to pravilo, samo potpuno suprotno jer se mene kao vozaca stavlja u ulogu lijevog skretaca i veli da nemam prednost ako ja idem ulijevo, a netko ide ravno...
Jesam li ja nesto krivo shvatio ili su se neka pravila malo izmijenila s vremenom?!