Yes, znam.
... to mi je bila prilika da se požalim / da ponovim da se od implementacije DirectStorage-a i dobitka na bržem učitavanju igra ocekivalo daleko više.
Doslovce nas bombardiraju vijestima sa novim hardverskim / softverskim tehnologija i njihovim fičurima te onda od njih imamo visoka očekivanja.
Vezano za novu grafu.. kolega koji je upućen, prvo me pitao dal imam pripremljen požarni apart pored kompa.
Druga dva prijatelja vec odma traže pravo prvenstva da im prodam staru 3080 a nisu u toku sa dolje navedenim problemima ...
Rekoh im 3080 ostaje za rezervu u starom kompu, pa ko bu cekao u naboljem slucaju 40 dana za bilo kakvu reklamaciju grafe i / ili napajanja - dok servis obradi, dok se odobri, dok stigne nova komponenta.
* Sa 5000 serijom prvi problemi sa crnim ekranom tj drajverima i BIOS -om. - bilo je za očekivat dok ne ispeglaju dječje bolesti a još i rade na kompletnom prelasku sa starog Nvidia control panela na novi Nvidia app.
* ROP-ovi koji fale - gubitak performansi u odnosu na "punokrvnu" 5090
CPU-Z now alerts you about missing ROPs in RTX 50-series cards
* Ponovo melting problemi i sa novim 12V-2x6 konektorom koji je ATX 3.1 i PCIe 5.1 sukladan, mada su krajem 2023 -ce prvotno govorili da nema problema i da ce novi konektor sve riješiti ...
25.09.2023 New 12V-2x6 PSU Connector Tested: Keeps Cool, Even When Improperly Inserted - Thermals on the new connector are significantly lower compared to its 12VHPWR predecessor, even in worst-case scenarios.
08.03.2025 Nvidia RTX 5090's 16-pin power connector hits 150C in reviewer's thermal camera shots. Andreas Schilling of Germany's Hardware Luxx says the power connector issue will 'forever remain a weak point of this generation.

* ogroman pad performasi u igrama koje koriste 32bitne PhysX instrukcije koje padaju na teret CPU-a - Nvidia has quietly retired
32-bit PhysX support on RTX 50 series GPUs -
list of games
Slična je stvar i sa UE5 (Unreal Engine 5) sa novim Lumen -om i Nanite -om, navuku te sa prezentacijskim videima - doslovno mi za njega na YT iskaču preporuke, a na mobu u Chromu novi Discover članci, te onda kasnije vidiš da UE5 ima problema sa stuttering -om.
PSO - Pipeline State Objects
Citiraj:
Epic priznao da je UE5 odgovoran za stuttering u igrama. Objasnio u čemu je problem i otkrio što će napraviti
U nedavnim ažuriranjima pokretača implementirao je tzv. PSO precaching koji jednim dijelom popravlja stvari. No idemo prvo objasniti problem.
Shaderi su GPU programi koji upravljaju svjetlosnim efektima i drugim grafičkim procesima. No svaka GPU arhitektura ima vlastiti instrukcijski set, što znači da se shaderi ne mogu unaprijed kompajlirati za sve grafičke kartice. Umjesto toga, igre distribuiraju shadere u jeziku koji GPU razumije, a zatim ih GPU drajveri kompajliraju u realnom vremenu. Upravo to uzrokuje povremene zastoje, tzv. stutter, instrukcija je više nego što ovaj može progutati.
Dok su igre bile jednostavnije, taj problem nije bio toliko izražen, a sada s upotrebama 8K tekstura, Ray Tracinga i drugih grafičkih blagodati modernog vremena, imamo globalni problem za koji Epic ipak nije toliko kriv sam po sebi, osim što još nije uspio pronaći unisono rješenje. Još.
Dok su igre bile jednostavnije, taj problem nije bio toliko izražen, a sada s upotrebama 8K tekstura, Ray Tracinga i drugih grafičkih blagodati modernog vremena, imamo globalni problem za koji Epic ipak nije toliko kriv sam po sebi, osim što još nije uspio pronaći unisono rješenje. Još.
Veće i kompleksnije igre koje engine (još) nije pohvatao
Tu sada nastupa stanoviti PSO Cache. Umjesto da generira shadere po učitavanju igre ili levela, što je postalo gotovo pa standardna praksa u PC igrama, on tijekom učitavanja igre analizira materijale i grafičke postavke te kompajlira samo najpotrebnije PSO-ove. Primjerice, u Fortniteu se za jednu partiju generira oko 30 tisuća PSO-ova, dok bi ih klasični sustav morao pripremiti milijune. Dakle, manje posla za GPU. Ali svejedno je na developeru prilično pripreme u preselekciji PSO-va itd.
PSO je, kažu, značajno smanjio stuttering, ali istovremeno i dalje ima utjecaj performansi na memoriju, što je ujedno i glavni razlog zašto sada grafičke kartice moraju imati gomile VRAM memorije. No nastavit će raditi na poboljšanjima, a osobito na onom ultimativnom koje slijedi – Unreal Engine 5 će u jednom u budućoj verziji potpunosti automatizirati taj proces i u PSO predmemoriju spremati samo ono što treba, što će eliminirati potrebu developera za ručnim prilagodbama.
Dakle, bolja vremena stižu.
https://ffa.hr/vijesti/epic-priznao-...raviti/104809/
|
Unreal Engine 5 Shader Compilation Systems Designed to Prevent Stuttering Reportedly Don’t Function Properly Without Additional Work - from developers
https://wccftech.com/unreal-engine-5...work-properly/