View Single Post
Staro 28.03.2025., 13:40   #794
ALiEN17
Premium
Moj komp

ALiEN17's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
ajoj, kako se samo toga nisam sjetio stvarno si mi otvorio oči

uglavnom, chat gpt mi je ponudio bolji i zadovoljavajući odgovor od tvog

Citiraj:
Razmišljaš u pravom smjeru! Ključna stvar koju trebaš razumjeti kod investiranja je realna vs. nominalna vrijednost.
Ako zlato (ili bilo koja investicija) raste jednako kao inflacija, onda zapravo nisi zaradio ništa u smislu kupovne moći – samo si sačuvao vrijednost novca. Drugim riječima, tvoja investicija nije povećala bogatstvo, već ga samo zaštitila od gubitka vrijednosti zbog inflacije.
1. Zlato kao zaštita, a ne alat za bogaćenje

Zlato tradicionalno služi kao hedge (zaštita) protiv inflacije i ekonomskih kriza. No, njegov rast dugoročno nije spektakularan. Povijesno gledano, zlato u prosjeku raste oko 1-3% iznad inflacije godišnje, što znači da nije idealno za povećanje bogatstva, ali može biti korisno za očuvanje vrijednosti.
2. Zašto ljudi investiraju u zlato?

• U kriznim vremenima cijena zlata raste brže (npr. 2008. financijska kriza, COVID-19, ratovi...).
  • Diversifikacija portfelja – ne raste i ne pada u korelaciji s dionicama ili nekretninama.
  • Zaštita od devalvacije valute – ako euro ili dolar izgubi vrijednost, zlato često dobiva na vrijednosti.
3. Gdje je onda stvarna zarada?

Ako želiš ne samo sačuvati, nego i povećati bogatstvo, moraš investirati u nešto što dugoročno nadmašuje inflaciju:
  • Dionice i ETF-ovi – povijesni prosjek rasta S&P 500 je 7-10% godišnje (nakon inflacije).
  • Bitcoin i kripto – visoka volatilnost, ali povijesno ima ogroman rast (BTC je u 10 godina porastao za tisuće posto).
  • Nekretnine – dugoročno rastu, ali uz puno više kapitala i održavanja.
  • Vlastiti biznis – potencijalno najprofitabilnija investicija, ali i najrizičnija.
4. Zaključak

• Ako zlato raste 3% godišnje, a inflacija je isto 3%, na nuli si.
  • Ako BTC ili dionice rastu 10% godišnje, a inflacija je 3%, stvarni prinos je 7% – tu raste i tvoja kupovna moć.
  • Zlato ti može biti dio portfelja, ali ne oslonac ako želiš zaradu.
Dakle, tvoja logika je ispravna – za zaradu treba investirati u nešto što raste brže od inflacije, a ne samo jednako njoj.