https://www.youtube.com/watch?app=de...9KHRc1rM&t=31s
malo sam razmišljao o ovom podcastu i šta priča ovaj lik, i pitao sam se, koja je poanta investiranja u bilo šta?
npr. uzmimo za primjer gram zlata (ili može to biti i neki ETF, BTC - bilo šta drugo), ja sam gram zlata kupio za 106 €, da ga idem odmah prodati izgubio bi nekih 20-ak eura najmanje na to, znači moram pričekati, ovako od oka, godinu-dvije da bi postigao cijenu od 106 € i ja bih sa tom investicijom tada bio na nuli, zar ne?
i recimo da se za 15-20-ak godina cijena zlata udvostruči, recimo da je 2040.-ta godina sada, i da 1 gram zlata sada košta 200 €, ali - sa porastom cijene zlata, porasle su i ostale cijene, življenja, hrane, režije, vode, struje itd... znači, ja u tom momentu ako prodam polugu zlata od jednog grama za 200 €, mogu kupiti ekvivalent "robe" kao šta sam mogao onomad za tih 100 €
tek sam se počeo baviti ovom tematikom i izučavati, ali onda mi se ne čini previše logičnim to, u smislu "očuvanja vrijednosti novca"?
zlato presporo raste da bi se imalo kakve koristi od njega, zar ne?
to bi imalo smisla, kada bi porast zlata/ETF-ova/BTC-a bio puno veći/neproporcionalan u odnosu na očekivanu inflaciju? npr. BTC skoči za 1000% - onda sam zapravo u dobitku. A ako zlato raste godišnje tipa 3%, ali toliko isto iznosi i godišnja inflacija - šta sam zapravio pametnog napravio i dobio? Ništa?