Utičnica bez uzemljenja i ona koja nije nulovana može biti jako opasna. Ako je ona starinska koja nema uopće u sebi zaštitni kontakt (čitaj one metalne nogice gore i dolje),to vadi van i mijenjaj i nuluj adekvatno s dobrim spojevima. Spasio sam više ljudi kojima su majstori kad su im mijenjali ploču s osiguračima okrenuli fazu i nulu pa su nulovane utičnice postale fazovane. Sreća sam došao na vrijeme. S druge strane,struja može ubiti ali dosta se preduvjeta mora ispuniti za to. Ne govorim da se ne strašite i da nije opasno jer zaista jeste i treba postojati strah i oprez i s time treba pustiti stručne osobe da rade a pogotovo u instalacijama koje su u startu izvedene loše.
Moj primjer od jučer: Stojim na mokroj zemlji i u ruke uzimam kabel 4x35mm aluminij,odrezan,neblankiran. Odrezan je tako da se nijedna žila nije dirala s nijednom. Taj sam kabel trebao spojiti u kpmo i bio je isključen. Kolega ga je zbog nesporazuma uključio. Ja sam radio 4 priključka a dovod sam ostavio za kraj. Taj kabel je bio pod naponom cijelo jutro po podu u mojoj blizini i iz gore navedenih razloga nije se desio kratki spoj. Moja je greška što ga nisam ispitao prije nego šta sam počeo na njemu raditi ali kontam isključen je,nema razloga da bude uključen. Kolega koji ga je spojio u razvodni ormar iz kojega se pušta napon u njega je znao da ga ostavljam za kraj jer imamo jednu prešu za stopice i znao je da ga nisam ni blankirao,ni skratio niti upresao stopice jer je on prešao stopice s druge strane al đaba sve. Uzeo sam kabel koji je bio vlažan u ruku,kroz šaku sam ga provukao da se ispravi da ga mogu krenut blankirat i kad sam dlanom došao do kraja,pokupio svu vlagu s njega,dobio sam 3 faze u dlan koje su bile svaka po 63A. Tko nezna,to je kao da te 200 ljudi istovremeno drži rukama i trese. Iščupao sam se i dobio 3 rupice u dlanu tj 3 manje opekotine. Mogao sam se ozbiljnije opeći a možda i poginuti ali eto,Bogu hvala,nisam. Ne znači naravno ako sam se izvukao da kineski fen nije opasan. Ovo pišem da se shvati ozbiljnost,opasnost,i da se ne pristupa tome na šemu ne'š ti,to ću ja spojit,kakvi majstori,kakvi bakraći to je glupost i to je lako. S tim stvarima nije za se za*ebavat bila to nulovana utičnica ili nešto jače. Evo i dvije slike:

Sent from my Xiaomi 14T PRO using Tapatalk