View Single Post
Staro 27.03.2025., 13:32   #501
mhadina
Premium
Moj komp

mhadina's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Citiraj:
Autor PCfrik Pregled postova
Koliko je sigurna instalacija s rastalnim osiguračima i dvožilnim kabelima do utičnica? Nulovanje je izvedeno na samim utičnicama gdje idu potrošači koji traže uzemljenje. Na sobnim utičnicama većinom nije, ali se uštekavaju samo televizori, punjači i dr. Koliko je to sigurno i može li se koristiti? Koliko je sigurno to nulovanje u utičnici za npr. perilicu rublja? I je li nulovanje potrebno za PC?
Imam isto u stanu zgrade u N. Zagrebu, nikakvih problema u 18 godina. Čak sam pregrađivao knaufom sobe i provodio nove instalacije rasvjete i utičnica na isti način - brikanje nule sa izvodom uzemljenja. U kupaonici me brine što nema FID sklopke koja štiti ljude u slučaju dodira s napajanjem, ali mislim da postoji uzemljenje svih metalnih masa na vertikalnu cijev grijanja zgrade pa je donekle sigurno. Iako kad ugradiš plastične vodovodne cijevi i kadu tko zna koliko smo sad sigurni.
Pitanje,
Ako bih mijenjao razvodnu ploču i PEN vodič razdvojio na PE i N odvojeno prije nove FID-ove zaštitne sklopke, zamijenio sve instalacije u kupaonici u trožilni kabel, bilo bi sigurnije za kupanje ?
  • Ne ponizuj se pred budalom i ne budi pristran pred mogućnicima.
  • Ne budi silovit na jeziku a lijen i mlitav na djelu.
mhadina je offline   Reply With Quote