Citiraj:
Autor PCfrik
Koliko je sigurna instalacija s rastalnim osiguračima i dvožilnim kabelima do utičnica? Nulovanje je izvedeno na samim utičnicama gdje idu potrošači koji traže uzemljenje. Na sobnim utičnicama većinom nije, ali se uštekavaju samo televizori, punjači i dr. Koliko je to sigurno i može li se koristiti? Koliko je sigurno to nulovanje u utičnici za npr. perilicu rublja? I je li nulovanje potrebno za PC?
|
Imam isto u stanu zgrade u N. Zagrebu, nikakvih problema u 18 godina. Čak sam pregrađivao knaufom sobe i provodio nove instalacije rasvjete i utičnica na isti način - brikanje nule sa izvodom uzemljenja. U kupaonici me brine što nema FID sklopke koja štiti ljude u slučaju dodira s napajanjem, ali mislim da postoji uzemljenje svih metalnih masa na vertikalnu cijev grijanja zgrade pa je donekle sigurno. Iako kad ugradiš plastične vodovodne cijevi i kadu tko zna koliko smo sad sigurni.
Pitanje,
Ako bih mijenjao razvodnu ploču i PEN vodič razdvojio na PE i N odvojeno prije nove FID-ove zaštitne sklopke, zamijenio sve instalacije u kupaonici u trožilni kabel, bilo bi sigurnije za kupanje ?