View Single Post
Staro 26.03.2025., 10:30   #2415
ALiEN17
Premium
Moj komp

ALiEN17's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
imam još pokoje pitanjce za znalce i one koji su to prošli nedavno

situacija je nakon razgovora s (jednom, mojom, matičnom u kojoj imam otvorene račune) bankom ovakva:

- da bi se dobio kredit s ratom od cca. 415-ak € mjesečno, na 30 maksimalnih godina otplate, potrebno je:
- "pumpati" zadnjih šest netto plaća/isplatnih lista s minimalno 1400 € netto
- naravno da mi nema tko biti jamac/sudužnik, niti imam mogućnost staviti bilo šta svoje na hipoteku, da je tako, onda ne bi ni imao pravo sudjelovati na POS natječaju
- prvi problem je na koji nailazim je da bih za gore spomenutu plaću trebao minimalno s računa firme izdvajati umjesto dosadašnje minimalne netto direktorske plaće od 900 €, brutto 2 - koji će vjerovatno u onom trenutku kada bude bio spremna POS zgrada, biti 2500 € brutto 2, ako ne i više od toga, to znači da bih trebao barem duplo više mjesečno zarađivati (govorim u smislu firme), da bih imao toliku netto plaću za isplatiti u ovoj super jeftinoj državi sa minimalnim i "skromnim" nametima

dali ima kakvog smisla obilaziti što je više banaka moguće i pitati ih za ponude takvog stambenog kredita, tj. sve one banke koji imaju ugovor da financiraju POS stanove? dali je moguće "cjenkanje" s bankama? tipa, u XY banci dobio sam kredit za toliko i toliko, dali je moguće kod vas dobiti nešto povoljnije?

ako sam dobro razumio, kredit se ne može tražiti na više od 30 godina? dakle, opcija 35-40 je zapravo nepostojeća? to trenutno ovisi o mojoj starosnoj dobi/godinama ili je općenito to tako, ko god da uzima stambeni kredit, isto je dali netko ima 20 godina ili 60 godina? ili?

i još jedna stvar... u banci su me pitali to za jamca, pa kada sam im rekao da to nije opcija, onda su oni rekli, da im je bitno, kada se krene u realizaciju kredita, da je zgrada etažirana, tako da se oni mogu upisati na moj stan kao hipoteku, a ako ne bude etažirano, da mi neće moći odobriti kredit? pa kolika je logika da kada se sagradi zgrada, prođe tehnički pregled i dobije uporabnu dozvolu da nije ništa etažirano, zar to ne ide jedno prirodnim slijedom, uz drugo?

i zadnja stvar, znam da grad traži nekakvu kaparu avans-unaprijed da se osigura da ću ja kupiti taj stan i da sam ozbiljan, pa traže nekih 20-ak %, ako se ne varam, unaprijed, pa sam u banci i pitao za to, rekli su mi da je moguće već tada krenuti u realizaciju kredita, i kada grad traži avans, da banka uplati banci taj avans, a kasnije ostatak sredstva iz kredita gradu i ja počnem s otplatom... ali, da bi bilo svakako bolje, ako bih mogao imati barem svojih cca. oko 10 000 € sa strane "da ne bi došlo do nekakvih neočekivanih ili neplaniranih situacija"