Eto dat ću si truda pa vam probati približiti svoju filozofiju.

Dakle uzimam grafu čisto neka se nađe u kompu ako mi dođe da nešto odigram bez nekih velikih očekivanja igranja 4k na ultra detaljima i sl., stoga ne planiram niti potrošiti puno love.
Vidim da se spominje gore rtx 4070 što je po meni super grafa, znam iz prve ruke jer sam ju imao prije nešto više od godinu dana, dok nisam odlučio rasprodati komp pa ošla i ona, jer sam odlučio da PC gaming nema smisla s tolikim ulaganjima u grafičke svake 3 godine,jer se i tako pretežito igram na PS 5.
Da bi mi nakon godinu i pol voženja na integrušama došla ideja da bi mogao uzeti nešto čisto neka se nađe u kompu ako mi se nešto bude igralo na PC, ali s ciljem da ne potrošim više od 500-600 eura koliko si mogu opravdati dati love sukladno mojim potrebama. Polovno i keš ne razmatram jer uvijek gluparije tipa grafičke, konzole i sl. provlačim na rate jer mi stvaraju minimalno mjesečno opterećenje koje gotovo niti ne osjetim. Iskreno, s obzirom da je kupnja na rate uvjet koji sam postavio sam sebi mogu se ja rasteći i do nekih 800-900 eura, te uzeti rx 9070 ili rtx 5070, ali neću iz principa jer smatram da mi ta zahebancija ne vrijedi te pare, te ih radije preusmjerim u druge aktivnosti.
Postavio sam si da ne želim potrošiti više od 600 eura jer smatram da nije vrijedno s obzirom koliko se planiram, imam vremena, volje i želje igrati na kompu, ali jbg komp mora biti složen da se može odigrati nešto, pa makar i dalje gledao samo forum i youtube

Tu sam onda počeo gledati za 500 eura rtx 4060 ti 8gb, kojoj je pandan rx 7700xt za istu cijenu, te je Radeonka bolja u prosjeku za nekih 10-ak fpsa po igri po onome što sam pogledao po netu malo, a to po meni nije neka velika razlika.
S druge strane DLSS mi se u praksi čini puno bolji od FSR + manja potrošnja i jednostavno mi je Nvidia opet prevagnila, jer sam spreman rsikirati 10 fps-a manje za DLSS i manju potrošnju.
RX 7800 xt je ipak rang gore, a i skuplja je od spomenute dvije 100 eura sa još višom potrošnjom od rx 7700 xt, a već mi se kod nje ista ne sviđa.
S druge strane tu onda gledam dodam još 100 eura pa se vratim na rtx 4070 s kojom sam baš bio zadovoljan, te mi je opet ona bolji deal s obzirom unatoč većoj cijeni kada ubrojim potrošnju, DLSS i performanse, kako god bilo draže mi Nvidiji dati 100 eura više za DLSS, manju potrošnju i nikakve probleme sa driverma koje sam recimo iskusio na rx 6600 xt, dok na jedno 10 različitih Nvidia grafa nikada.
S obzirom na shitshow od Nvidie sa novom serijom, a koji i AMD jako dobro prati s obzirom i na njihove cijene vidim da bi bio i danas zadovoljan da sam ostavio rtx 4070 , te sada jednostavno sam sebi ne mogu opravdati potrošiti više od nekih 500-600 eura za grafu, a nije da imam neki izbor osim dotične rtx 4060 ti s obzirom na moje zahtijeve.
Za novu rtx 5060 seriju se ne nadam previše s obzirom na ono što nam je Nvidia servirala kod jačih modela, stoga ili mogu uzeti za manje lovu stariju rtx 4060 ti ili jednostavno ne uzeti ništa i to je to.