Citam malo ovdje ovaj ThinkPad kutak i vidim dosta vas Thinkpad usera migrira ili razmislja o prelasku na Dell a ja upravo suprotno htjedoh sa Della na ThikPad
Dakle vrlo sam zadovoljan bio sa Dell Latitude 7490 ali vec ga pomalo vrijeme pregazilo i trazim alternativu.
Primarni izbor mi je bio X1 Carbon gen 13 sa ovim novim Lunar lake intelovim procesorima ali cjena je stvarno paprena (3000 EUR) a i dobavljivost upitna.
Onda sam krenuo u potragu za alternativom
Izbor se sveo nekako logicno na P14s i T14s kao alternativa carbonu.
Ako mogu zamolit iskusne koelga za misljenje o ovom modelu
T14s Gen 5
Intel Core Ultra 7-155U (3,80-4,80GHz) (BNCH-16772b)
NPU Intel AI Boost
14,0" FHD+ 1920x1200px Mat IPS 60Hz 400nits LED
32GB DDR5 6400MHz
M.2 PCIe SSD 1000GB
cjena sa PDV 1539 EUR direktno od Lenovo shopa
Primarna namjena racunala je office alati te vecinu na docku i eksternom monitoru sto doma sto u uredu te naravno povremenim putovanjima kao sekundarno.
Ono sto zelim je pouzdanost, kompaktnost 14incha, do 1.5kg, IPS min 400nit, HDMI, USB-A obavezno, SSD samo da ima makar jedan M.2 2280 slot
Gledao sam od Della pro 14 premium ali ubi me Dell sa svojim tvrdoglavim guranjem samo jednog SSD slota i to 2230 a to me limitira na samo 2TB te cudna tipkovnica.
Dell pro max 14 bi trebao uskoro izac i imat 2280 SSD ali taj pak koliko sam vidio samo typeC USB sto je no go...jako mi je tesko naci idealan lap...najblize taj Carbon ali cjena neznam dal je duplo bolji od ovog gore t14s. Ali ako neko iskusniji mi kaze da je taj carbon ce vjerojatnije biti poudaniji od t14s serije onda to uzimam kao vrlo validan argument i spreman sam platit i duplo samo da smanjim mogucnost zahebancije sa RMA.
Nesto sam citao da ce izaci i carbon gen 13 sa ne OLED ekranom sto bi potencijalno malo snizilo cjenu ali i to je sve upitno jer i ovaj OLED je tesko dobavljiv trenutno.
Strah me malo lenova i tih USB-c portova jer na zeninom Yoga slim pro je vec dva puta mjenjana maticna u garantnom roku svaki put krepali portovi. Desi se ponekad i da se pregriju pa ne rade i onda kad se ohlade prorade...bas lose, nemogu si dozvolit tako nesto radi se o poslovnom laptopu.