06.03.2025., 17:25
|
|
Premium
Datum registracije: Sep 2007
|
Citiraj:
Autor mkey
A ne odnosi se na prvu i jedinu nekretninu kada se u njoj živi, prijavljen si, plaćaš komunalnu sve ostale divote koje idu sa time. Trebali su to nekako povezati sa HRT pretplatom 
|
Ma to je jasno, ali sta ako netko kao ja imam prvu i jedinu nekretninu, prijavljen sam sam na drugoj adresi( koje nisam vlasnik) a svoju prvu i jedinu nekretninu koristim povremeno zbog situacije da zivim u Bjelovaru a radim u Zagrebu.
konkretno sa stranica porezne uprave:
Citiraj:
Porez na nekretnine uveden je 1. siječnja 2025. godine kao zamjena za porez na kuće za odmor. Plaća se godišnje u iznosu od 0,60 do 8,00 eura/m2 korisne površine nekretnine. Odluku o visini poreza donosi jedinica lokalne samouprave (grad/općina) na čijem se području nalazi nekretnina. Iznos poreza utvrđuje se ovisno o lokaciji nekretnine, a može se povećati ovisno o drugim kriterijima koji utječu na vrijednost nekretnine kao što su starost nekretnine ili prisutnost sadržaja (ali u tom slučaju ne može iznositi više od 8,00 eura/m2).
Promjena u odnosu na porez na kuće za odmor:
porez na nekretnine obvezan je za sve gradove i općine u iznosu najmanje 0,60 eura/m2 korisne površine nekretnine
gornji limit poreza na nekretnine povećan je na 8,00 eura/m2 u odnosu na porez na kuće za odmor u 2024. godini koji je iznosio 5,00 eura/m2
porez na nekretnine je zajednički prihod općine/grada i županije na čijem se području nekretnina nalazi (80% prihoda pripada općini/gradu, a 20% županiji)
|
|
|
|