View Single Post
Staro 06.03.2025., 17:25   #2381
srale7
Premium
Moj komp

srale7's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
Autor mkey Pregled postova
A ne odnosi se na prvu i jedinu nekretninu kada se u njoj živi, prijavljen si, plaćaš komunalnu sve ostale divote koje idu sa time. Trebali su to nekako povezati sa HRT pretplatom
Ma to je jasno, ali sta ako netko kao ja imam prvu i jedinu nekretninu, prijavljen sam sam na drugoj adresi( koje nisam vlasnik) a svoju prvu i jedinu nekretninu koristim povremeno zbog situacije da zivim u Bjelovaru a radim u Zagrebu.

konkretno sa stranica porezne uprave:

Citiraj:
Porez na nekretnine uveden je 1. siječnja 2025. godine kao zamjena za porez na kuće za odmor. Plaća se godišnje u iznosu od 0,60 do 8,00 eura/m​2​​ korisne površine nekretnine. Odluku o visini poreza donosi jedinica lokalne samouprave (grad/općina) na čijem se području nalazi nekretnina. ​Iznos poreza utvrđuje se ovisno o lokaciji nekretnine, a može se povećati ovisno o drugim kriterijima koji utječu na vrijednost nekretnine kao što su starost nekretnine ili prisutnost sadržaja (ali u tom slučaju ne može iznositi više od 8,00 eura/m​2).

Promjena u odnosu na porez na kuće za odmor:

porez na nekretnine obvez​an je za sve gradove i općine u iznosu najmanje 0,60 eura/m2 korisne površine nekretnine

gornji limit poreza na nekretnine povećan je na 8,00 eura/m​2 u odnosu na porez na kuće za odmor u 2024. godini koji je iznosio 5,00 eura/m2

porez na nekretnine je zajednički prihod općine/grada i županije na čijem se području nekretnina nalazi (80% prihoda pripada općini/gradu, a 20% županiji)

srale7 je offline   Reply With Quote