Tema: Pro Ping
View Single Post
Staro 04.03.2025., 09:56   #596
Ivan357
Premium

Datum registracije: Jun 2020
Citiraj:
Autor Dac Pregled postova
Uzeo sam Mikrotik Hex S sa idejom da koristim svoju terminalnu opremu. Nikak mi se ne sviđa imati tako mrežu bez svoje kontrole, a i k tome router mi je na tavanu jer nisam mogao potegnuti optiku dolje, LAN kabel je već bio pa eto, switch i wireless su kat niže. Nego.

Stvar radi iako ne baš skroz kako sam planirao. A planirao sam koristiti SFP i uzeo sam optički modul da bi na licu mjesta saznao da ništa od toga, oni odnesu router ali umjesto njega stave Huawei media konverter. Tak da opet imam 2 adaptera za struju. Jbg. Dakle ne treba kupovati router sa SFP-om, nebitno skroz.

Nakon početnog setupa, router mode, internet na eth1, IP adrese po želji itd - Bitne postavke sam našao ovdje: https://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=203701

Code:
1) Open Interfaces and add a new interface of type VLAN. Name it vlan300 (or vlan-isp, or any name you like), set VLAN ID to 300 and master interface to ether1.
2) Open IP/DHCP Client and change interface from ether1 to vlan300.
3) Open Interfaces / Interface List and add a new entry for list WAN with interface vlan300.
Ovo pod 3 nije kreiranje nego se odabere postojeći WAN i pod interface odabere kreirani vlan. Bam. Radi. Ono što piše u uputstvima treba ignorirati jer to izgleda kao za obeshrabriti korisnike.

Važno. Nakon što proradi ignorirajte Quick settings i nemojte nikad stisnuti apply, ni dirati ih iako izgledaju kao da nemaju smisla

baš media konverter ili gpon? da se i njega zamijeniti sfp modulom, na iskonu i HT-u bez većih problema, ne znam kako je na pro ping
nekad davno amis je na svojoj optici davao neki ruter sa sfp modulom, ako ti nije trebao telefon mogao si sfp samo uštekati u svoj router
Ivan357 je offline   Reply With Quote