Pozdrav, imam jedno pitanjce.
Do sada sam koristio ovu "turističku" SIM karticu u Teltonika 4G routeru (RUTX09).
To je Simpa kartica na koju se treba dopunjavati €25 svakih 30 dana da bi bila funkcionalna. Nema limita na bandwidth niti smanjuju brzinu.
To je radilo OK, brzine oko 100/20.
Nedavno sam se dokopao Teltonika 5G routera (RUTX50) i naivno naručio Gigabox+ paket na pretplatu, misleći da je to potrebno da bi imao 5G.
To radi isto OK, iako je ovdje 5G signal malo slabiji nego 4G, pa su varijacije u brzini veće, no većinom dobijem 100-250 down i 30-70 up.
Kažem naivno zato jer sam sada u tu novu Teltoniku stavio svoju "turističku" SIM karticu, i vidio da i s njom imam 5G.
Brzine su slične kao i sa Gigaboxom.
Ne znam zašto sam mislio da mi je potreban Gigabox+ da bi imao 5G, trenutak nepažnje valjda i naručio sam to sranje. Sreća u nesreći da sam još unutar probnog perioda od 14 dana i mogu ga otkazati ako poželim.
Moje pitanje je, da li su te dvije usluge s tehničke strane iste, ili je jedna bolja od druge (i po čemu) ?
Nešto sam čitao negdje da "turistička" ima veći prioritet na repetitorima od Gigaboxa, ali nisam expert po tom pitanju, pa kažem bolje pitat ovdje.
Gigabox+ košta €31/mj, a turistička €25/mj.
Ukoliko Gigabox+ s tehničke strane nije po nečemu bolji od turističke, onda bih se njega riješio, jer zašto plaćati dodatnih €6, jelda.