Citiraj:
Autor The Exiled
Provjeri da li ti ovakve kutijice odgovaraju, jer ih se da naći za normalne nofce, makar, ako hoćeš novo, ASRock ima hrpu modela koji se baziraju na aktualnim AMD i Intel CPU generacijama. Kaj se Intela tiče, dodatno si provjeri kakva je situacija za tvoju namjenu, pošto je riječ o kombiniraju većih (P-core) i manjih (E-core) jezgri, tak da na kraju ne ispadne da moraš za optimalan rad, isključivati manje šparne (E-core) jezgre. Nažalost mnogi su se neugodno iznenadili da je 10-core CPU, zapravo dual-core + osam manjih šparnih jezgri koje u VM namjenama rade više štete, nego koristi, ovisno o kernelu hipervizora, guest OS-u i tome slična veselja. 
|
To se lijepo vidi sa sintetikom kada se testitra 12gen i3 1220P koja ima kak ti 10 jezgri (2+8) i npr i3 11 gen 1115G4 koji ima 2 jezgre, overall razlika je 10-20%.
Ali to je jos jedna svar za obratiti pažnju, kao nemam ih do sad previse
BTW te ASrock kutijice su ok, ali imaju dva problema, nisu uopce jeftine, nego bas suprotno, plus izgledaju kao da su ih napravili u Jugoplastici sredinom 80ih godina

Na starnu izgled, ali na nabavi su stvarno skupi, skuplji od Asusa koji je među skupljima (preuzeo od Intela posao) Osim ako ne postoji neki bolji/jeftinij kanal prodaje
Citiraj:
Autor xlr
Meni osobno Elitedesk izgleda kao solidna opcija. Imas mjesta za 2 nvme diska (recimo jednog dodijelisAS za proxmox i vm-ove, a drugog za proxmox backup server). Ima i sata slot pa mozes uz malo kemijanja na 2x nvme sloziti proxmox u raid-u, a sata disk proslijedis unutar pbs virtualke za backupove... Sve po ps-u unutar kucista. Ne znam sto bi rekao za cijenu, nisam pametan.
I ja bi osobno zaobisao intel zbog spomenutih stvari.
Preporucam proxmox backup server najvise iz razloga ako planiras backupirati lxc kontejnere jednog dana, sve je puno jednostavnije kroz pbs (i radi deduplikaciju, uvijek koristan feature).
|
Nekako sam otisao u intel stranu iz razloga sto su mpc obično jeftiniji, jer ekvivalenti AMD-a obično imaju bolje GPU performanse i zbog toga su skuplji, sto je meni pak nebitno pa sam tu vidio priliku za ustedu
Gledajuci dosta reviewa primjetio sam da amd based mini pc-ijevi obično imaju vise ventova od ekvivalenta iz Intel tabora pa sam zaključio da se vise griju/trose, plus sto sam vidio par losih reviewa za GMKTec kompove sa amd procesorima, tipa ventovi im se stalno ili vecinu vremena vrte na max i samim tim su glasni, u pravilu je uvijek vec potrosnja u pitanju (idle) i sl. Pa sam zaključio da ce meni kao nezahtjevnom korisniku i intel biti ok.
Elitedesk je ok opcija, ali da mu je cijena 200e max. ovako mi je psiholoski neprihvatljivo dati 360e za 4-5 godina star komp koji ni kad je bio novi nije bio high end, nego mid range.
Ovo sve sto si predlozio cu otprilike tako i slozit, ali to (2x m2 diska) idu u bilo koji moderni minipc jer danas svi imaju opcije za dva ssd diska
OK, sad gledam samo Rajzen based mini PCije