Procitao sam ovu temu vec 2 puta, istrazio sve moguce opcije, i dalje nisam pametan sta uzeti.
1 korak:
GMKTec ima najbolji omjer ulozeno dobiveno i to debelo najbolji omjer. Moze se kupiti preko amazona ili direktno od njih cijena je slična. Iako na GMKtec stranici pise da u slucaju reklamacije trebas poslati uređajna adresu koju ti oni kazu, posao ima mail da vidim di se salje u slučaju reklamacije, posalo ga 2x u razmaku 10 dana na dvije različite adrese i nisam dobio odgovor. Trenutni njihov favorit mi je
M3 koji se moze dobiti za nekih 350e 32/1T.
Ima masa dobrih reviewa (raznih modela) na youtubeu, ali u komentarima svakog videa (raznih modela)ima par kometara da su dobili defektne uređaje, ili da im je uređaj nakon 5 dana/tjedana/mjeseci riknuo ili prestao normalno raditi.
S obzirom da ce mi se na njemu vrtiti Hass, stvarno bi volio izbjec tu situaciju da mi stan ostane u mraku na xy dana dok ne nabavim novi mini pc i prebacim bacup proxmoxa na njega

2. korak
Asus/Nuc, (tipa NUC 12pro/Intel Core i3-1220P)dat cu nesto vise ali da dobijem 100% provjeren i kvalitetan uređaj, sa 3 godine garancije ostvarive u ducanima u Zg. cca 430e +100e za ram i ssd, 530e ukupno. Pogledam par reviewa i svi kazu da su te novije generacije intel/asus nucova u banani, (gledam do 12 gen intel procesora) skupe s obzirom na ono sto nude, ali ajde, racunam da cu dobiti kvalitetu/pouzdanost+imam lako ostvarivih 3 god garancije.
3. korak
Kupnja polovnog mini pc-ja (dell/hp/lenovo) ali i ako se nadje ensto sto nije prastaro (intel 10g/amd serija 4 pa navise) onda je to obicno oko 350e pa navise, i dalje pricamo u rabljenom racunalu staro 3-4 godine, koje je mozda odradilo 50 ili 5000 sati. Ok, da se lakse servisirat jer su pojedini dijelovi nabavljivi, ali opet pričamo o uređaju starom 4 godine koji nije ni kompaktan niti jeftin, niti imam garanciju.
4. korak
Razni proizvođači Mini pc-ja (minisforum, blackview) ali sve to mi ne ulijevaju neko povjerenje jer se radi o kineskim proizvodima zapakiranim u lijepse kutije. Lakse ih je kupiti i eventualno ostvariti garanciju, ali kad pogledate sto nude po webu, jbte ima veci izbor refurbished uređaja nego onih koji su full novi
Svaka solucija ima smisla, ako se ubode dobar primjerak uređaja+sportska sreca, u protivnom (worst case scenario: slozim sve gore i samo nakon 3 mjeseca mpc vise ne radi) samo verzija sa Ausu/intel nucom je 100% sigurna, bar u mojoj glavi