View Single Post
Staro 23.02.2025., 18:42   #438
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Datum registracije: May 2010
Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
Silver je mislio na problem s uređajima, nema skoka/pada napona kad makneš 0
Da, to sam i napisao.
Citiraj:
Autor silver_tip Pregled postova
Bilo da ima uzemljenja ili da ga nema, znaci klasicno nulovanje - u oba slucaja kad ispadne 0 nema problema nikakvih.
Ni jedan uredjaj nece nastradati kada ispadne 0 u monofaznim instalacijama.
Citiraj:
Autor smuchac Pregled postova
Mene je nula koje nema par puta udarila i to fino tako da sam osjetio na svojoj koži da nisi u pravu. Ako postoji teret u vodu a on ostane bez nule a fazu ima,nula trese i to opasno po život.
Nisam ni tvrdio nesto drugacije, medjutim ovdje ne govorimo o lizanju jezikom stednjaka ili diranja 0, pricamo o aparaturi u monofaznoj instalaciji.
Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
nema skoka/pada napona kad makneš 0 s monofazne NAKON brojila.
Kako mislis NAKON brojila? Pa nema nakon! Ima ispad 0 prije ili negdje u instalaciji. Klema za 0 u svakom brojilu je kratko-spojena tj. u toj klemi je dolaz 0 te ujedno izlaz prema sabirnici za 0 u razvodnom ormaricu. Tebi ako ispadne 0 u nekom djelu monofazne instalacije sa dolaznim uzemljenjem prema kuci, imati ces problema da uredjaji nece raditi samo oni koji su u nekom cvoristu povezani sa tom nulom. Sve ostale 0 koje idu iz sabirnice ce uredno raditi. Konkretno, u videu gore da izvuces 0 za peglu iz sabirnice ili da je presjeces na putu do sabirnice, sijalica ce normalno raditi u instalaciji kako je poslozena u video primjeru. Medjutim, ako je ta uticnica nulovana tj. nema dolaznog uzemljenja onda F preko grijaca pegle ide na 0 i sa 0 na PE od uticnice i onda opet ovisi dali imas FID ili nemas jer ako nemas - DA, struja te u takvom ispadu moze opandrknuti dok diras neko metalno kuciste u takvoj poslozenoj instalaciji no sto se tice uredjaja nema pada ili porasta napona, nista im nece biti i jedina devijacija napona moze biti od strane HEP-a ako im 0/F ispada pa kod naglog ukljucenja napon dodje prenizak ili previsok.