View Single Post
Staro 23.02.2025., 15:53   #431
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Datum registracije: May 2010
Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
Sebi sam stavio SVP-916, ali nikad nisam testirao ispadanje nule jer zbog monofazne instalacije ni ne mogu.
Pa SVP-916 je monofazna sama po sebi, nemos je ni prikljucit na 3F instalaciju. Na kraju krajeva ispadanje 0 u monofaznim instalacijama nije nikakava havarija ili problem, jednostavno nema struje iako ce ti ispitivac svijetliti na obje zice ( F + N ) no ako mjeris instrumentom - nema napona. Bilo da ima uzemljenja ili da ga nema, znaci klasicno nulovanje - u oba slucaja kad ispadne 0 nema problema nikakvih.
Citiraj:
Autor smuchac Pregled postova
Zato što je to prostorija s kaminom i malom kuhinjom za vikend evente i ekipu a iz te prostorije ide po nekim šupama s drvima i okolnim pomoćnim objektima,instalacija je rastegnuta a i našao sam nulovano kad sam došao. Vrlo vjerojatno fid ne bi držao jer je sve upitno složeno,ima po dvorištu kablova šta vise i nisu spojeni,baš užas / niti imam u dovodu uzemljenje
Drzao bi mozda FID ali posto sam imao slican slucaj napravio sam na ovaj nacin:

1. Nusprostoriju tj. ljetnu kuhinju sa objektom do nje / pecenjaru + 1 supicu sam u razvodnoj tabli sveo u jednu tocku.
2. Ostatak instalacije koji nije nastavljao iz malih razvodnih kutija od gore nabrojanih prostorija nego je bas isao iz glavne razvodne prema stali i ostalim supama itd.... sveo u drugu tocku.

Mislim da me kuzis sta sam napravio, razdvojio instalaciju i onda posto takodjer nije bilo u glavnom dolazu uzemljenja napravio Y sabirnicu. Na jedan kraj je spojeno sve sumljivo i sto nije spojeno na glavnu prostoriju tj. bilo 3 zice od potrosaca ili samo 2 i naravno nulovao sto sam imao u tom dolazu instalacija za nulovat. Na drugi kraj je isla FID no stavio sam 100mA i jedini dodatni posao je bio u prostorijama pod 1 sve brikane 0 u uticnicama razdvojit na PE i 0 prema FID-u kao maknit brike od svijetla za prostorije pod 1 i onda sav taj PE ide u N na FID-ovku. Osiguraci od 1 idu poslje FID-a a osiguraci od 2 idu prije FID-a.

Nije idealno ali po meni bolje da te "glavne" nusprostorije budu na FID-u makar i od 100mA nego cisto nulovane a ostatak instalcije sam rekao covjeku da je sve nulovano no boze pomozi....

Zadnje izmijenjeno od: silver_tip. 23.02.2025. u 16:37.
silver_tip je offline   Reply With Quote