View Single Post
Staro 16.02.2025., 15:46   #381
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Datum registracije: May 2010
Citiraj:
Autor domina Pregled postova
ali da te podsjetim i sam si reko da s nekog tamo osiguraca kad fazu kratko spojis s nulom prije fid, ona ne izbaci,zasto? Jer struja nije prosla kroz fid. Kako onda tvoja fid izbacuje zbog navedene situacije ako struja ne prolazi kroz nju.
Nisam dovoljno precizno opisao kako i sta sam testirao pa je zbunjujuce. Znaci nakon sto sam postavio FID, ukljucio jedan potrosac iza FID-a i testirao dolaz sa faze na N i PE poslje FID-a onda me zanimalo a sta ako dodje neka struja na N prije FID-a. Mislim da je FID-ovka ostala ziva i nije mrdnula jer u mrezi iza FID-a nije nista radilo od potrosaca ( nisam se usudio ostaviti testnog potrosaca da radi ) + ja sam doveo cisti 230v na N i onda je zgorio osigurac koji je bio 16A dok je sama FID-ovka 25A. Moguce da zbog punokrvnog napona u testiranju na taj nacin zgorio osigurac prije reagiranja FID sklopke? Ne znam.

Ono sto znam da FID sklopka mjeri ulaznu te izlaznu struju i ako se pojavi disbalans izmedju ulaza i izlaza - ona reagira. E sad, to sto ponekad curi struja od susjeda je ocito neki manji napon, nedovoljan da bi zgorio osigurac prije FID-a ali dovoljan da osetljivija FID sklopka okine. U pravilu kada sam samo na tren dotaknio N sa F PRIJE FID-a ona je trebala izbaciti jer je tako zamisljena da radi u kuci koja je nulovana na satu i gdje svi PE idu na N prije FID-a ali posto sam prije testirao sa mjesalicom u radu, nisam htio riskirati da ista rokne kod tog testa pa nista nije radilo u mrezi iza FID-a.

Znaci mjesalica je radila dok sam testirao proboj F na N ili PE iza FID-a jer to su mi bile poznate vode i ta situacija je moguca dok rezem sa cirkularom, proboj F na N a prije FID-a
i na iza PE automatski sa N prije FID-a mi je bio nepoznati teritorij tako da sam mjesalicu maknio iz mreze iza FID-a. U pravilu dovod F na PE iza FID-a ili dovod F na N prije FID-a nema nikakve razlike jer i onako F sa PE iza FID-a zavrsi na N prije FID-a i jedina razlika u testu je bila da nista nije radilo iza FID-a kada sam kratko spojio F i N prije FID-a. Izgorio samo 16A osigurac.

Meni se tu namece samo jedno moguce pitanje. Dali FID sklopka treba reagirat ako recimo sa tavana F i N dodju u kratki spoj ili preko N u tavanu dodje F iz vana a iza FID-a nista ne radi, znaci ni jedan potrosac nije aktivan? Mislim sama FID je zamisljena da dok ti nesto radi od potrosaca ako dodje do curenja struje na N ili PE ista to skuzi i okine ali sta ako nista ne radi iza nje a neki F se pojavi na N prije nje pa tako ode i na sve PE iza nje a nista ne radi trenutno?