Citiraj:
Autor domina
ali da te podsjetim i sam si reko da s nekog tamo osiguraca kad fazu kratko spojis s nulom prije fid, ona ne izbaci,zasto? Jer struja nije prosla kroz fid. Kako onda tvoja fid izbacuje zbog navedene situacije ako struja ne prolazi kroz nju.
|
Nisam dovoljno precizno opisao kako i sta sam testirao pa je zbunjujuce. Znaci nakon sto sam postavio FID, ukljucio jedan potrosac iza FID-a i testirao dolaz sa faze na N i PE poslje FID-a onda me zanimalo a sta ako dodje neka struja na N prije FID-a. Mislim da je FID-ovka ostala ziva i nije mrdnula jer u mrezi iza FID-a nije nista radilo od potrosaca ( nisam se usudio ostaviti testnog potrosaca da radi ) + ja sam doveo cisti 230v na N i onda je zgorio osigurac koji je bio 16A dok je sama FID-ovka 25A. Moguce da zbog punokrvnog napona u testiranju na taj nacin zgorio osigurac prije reagiranja FID sklopke? Ne znam.
Ono sto znam da FID sklopka mjeri ulaznu te izlaznu struju i ako se pojavi disbalans izmedju ulaza i izlaza - ona reagira. E sad, to sto ponekad curi struja od susjeda je ocito neki manji napon, nedovoljan da bi zgorio osigurac prije FID-a ali dovoljan da osetljivija FID sklopka okine. U pravilu kada sam samo na tren dotaknio N sa F PRIJE FID-a ona je
trebala izbaciti jer je tako zamisljena da radi u kuci koja je nulovana na satu i gdje svi PE idu na N prije FID-a ali posto sam prije testirao sa mjesalicom u radu, nisam htio riskirati da ista rokne kod tog testa pa nista nije radilo u mrezi iza FID-a.
Znaci mjesalica je radila dok sam testirao proboj F na N ili PE iza FID-a jer to su mi bile poznate vode i ta situacija je moguca dok rezem sa cirkularom, proboj F na N a
prije FID-a
i na iza PE automatski sa N prije FID-a mi je bio nepoznati teritorij tako da sam mjesalicu maknio iz mreze iza FID-a. U pravilu dovod F na PE iza FID-a ili dovod F na N prije FID-a
nema nikakve razlike jer i onako F sa PE iza FID-a zavrsi na N prije FID-a i jedina razlika u testu je bila da nista nije radilo iza FID-a kada sam kratko spojio F i N prije FID-a. Izgorio samo 16A osigurac.
Meni se tu namece samo jedno moguce pitanje. Dali FID sklopka treba reagirat ako recimo sa tavana F i N dodju u kratki spoj ili preko N u tavanu dodje F iz vana a iza FID-a nista ne radi, znaci ni jedan potrosac nije aktivan? Mislim sama FID je zamisljena da dok ti nesto radi od potrosaca ako dodje do curenja struje na N ili PE ista to skuzi i okine ali sta ako nista ne radi iza nje a neki F se pojavi na N
prije nje pa tako ode i na sve PE
iza nje a nista ne radi trenutno?