View Single Post
Staro 15.02.2025., 17:34   #371
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Datum registracije: May 2010
Citiraj:
Autor zlatko Pregled postova
A zašt ne napraviš uzemljenje na kući?
Prvo, u kuci se ne zivi. Beckup kuca recimo, gradjeno 1966 godine.
Drugo, instalacije su sasvim ok, ima 3 zice ali sam HEP takve kuce nuluje na satu i da sad idem pravit uzemljenje to mora biti sa papirom od ovlastenog elektricara
da je instalacija i novo uzemljenje ok i onda u hep da naprave izmjenu na satu koji je pecatiran.

Nadalje, od 16 kuca u ulici sve su gradjenje u vremenu 1954-1967/8. Ima 4-5 koje su adaptirane a za 3 znam da su mjenjane komplet instalacije i dodano uzemljenje, ostale su uredjene manje-vise ali nije se mjenjala instalacija. Negdje prije sam kod komsinice prikljucivao stednjak, ima 3F prikljucak na kuci i kod stednjaka u uticnici 5 zica ( 3f + 1n + 1 masa ) a u spajzu ima uticnicu sa 2 zice, nema mase uopce, rasvjeta joj nema masu uopce nigdje na kuci. Tako se nekad radilo....

Zadnje 2 koje su se malo uredjivale, dosla je nova stiropor fasada, krov novi crijep, pvc stolarija a struja ostala kako i je. Dodo sam covjeku jos 4 uticnice u kuci tj. razvukao mu instalaciju i objasnio da nema uzemljenja na kuci tj. da je nulovan na satu. Reko da ti ubacim FID-ovku negdje gdje je kriticno, recimo prema kupatilu itd... ne treba, tako je bilo i u kuci gdje smo zivjeli prije.

Evo sad se sjetio nema ni 2 tjedna isto isao u komsiluk spajat novi salter za kupatilo, onaj sa 3 prekidaca jer stari izgorio. Rastavim a "brike" neke od zice za telefon one stare ja mislim da to nema ni kvadrat. U rupi 9 zica , po bojama sve uredno. 3 su dolazne a 6 vodi u kupatilo. Skinem osigurac za kupatilo jos mi jedna zica svijetli i ajd napipam i taj drugi osigurac i sad ok, sve 3 dolazne mrtve.

Sve maknem, raspletem i ocistim zagoreno i rasirim zice i reko idem vratiti osigurace da vidim 100% sta je sta.
Dolazne 3: Crna je faza, plava je nula, sarena zuto zelena faza 2!!

Odlazne 6 kom prema kupatilu: 2x Crna je faza, 2x plava nula i 2x sarena zuto zelena su mase
A u PM i ko je spajao jer dolaz ima samo F i N a u kupatilu bojler posebno a uticnice posebno i sve ima 3 zice kako i treba.
Idem instrumentom po kuci i na svim uticnicama kao i jednoj razvodnoj kutiji koju sam rastavio N i masa su u kratkom spoju, dakle nulovan je na satu.

Nista, spojim mu crne na crne posebno ( + ona "sarena crna" ) i sve plave i sarene zajedno tj. rasporedim mu po prekidacima
Naravno da bi rasvjeta radila, vanjski prekidac za uticnice stalno mora biti ON a to svjetlo ima poseban prekidac u kupatilu jer je xy mestar uzeo F i N sa uticnica i razvukao za rasvjetu. Kazem mu ja to, veli on da da ok je to, tako je bilo i prije!

Zadnje izmijenjeno od: silver_tip. 15.02.2025. u 17:44.
silver_tip je offline   Reply With Quote