Ajde procitaj moj prijasnji post ponovo sa razumjevanjem, je malo opsirno ali valjda ces skuziti o cemu se radi.
Kuca je nulovana, instalacija IZA FID-a ima 3 zice ali
masa te instalacije se spaja na nulu
prije FID-a jer nema uzemljenja/mase na samoj kuci.
Kada "susjedova nula" sa nekim otpadnim naponom dodje do moje nule prije FID-a, automatski taj otpadni napon ide i u masu IZA FID-a i onda imas "lazni proboj faze" na masu te promjenu potencijala i FID-ovka reagira kako vec i treba reagirati.
Dakle FID-ovka postavljena u kuci BEZ uzemljenja ali sa tri zice u cijeloj instalaciji kuce, ce stititi istu sasvim OK i po PS-u.
Svaki dolaz izvana neke otpadne struje ili proboj susjedove faze na nulu znaci da ta struja ulazi na masu u toj mojoj kuci bez uzemljenja jer su sve mase spojene na nulu prije FID-a i onda su njegovi problemi i moji.
Da je moja kuca uzemljena ( kao drugi susjed ) onda takav proboj neke otpadne struje tj. proboj susjedove faze na nulu znaci da taj isti proboj dolazi samo do FID-a ali ne ide na moju masu jer su sve moje mase na uzemljenju! Ako nema proboja faze na masu nema ni promjene potencijala i onda susjedovi problemi nisu moji