View Single Post
Staro 14.02.2025., 15:32   #363
silver_tip
Premium
Moj komp

silver_tip's Avatar

Datum registracije: May 2010
Citiraj:
Autor Renesis Pregled postova
po DIN-u, 30mA je max. dopusteno u kucnim okruzenjima.
U novim stanovima ili novogradjene kuce koje imaju uzemljenje po PS-u - da no ako imas kucu u nizu u ulici gdje svaka druga ili treca kuca nije uzemljena kao samostalna nego je klasicno nulovana, 30mA kao glavna FID sklopka skoro nema sanse proci.

Bilo kakvo curenje struje kod prvog susjeda koji ima samo nulovanu kucu moze izbacivati tvoju sklopku ako je i tvoja kuca samo nulovana. Znaci sve ovisi o situaciji. Na svojoj starijoj kuci ( ne zivi se u njoj ) nemam uzemljenje, desni susjed ima, ljevi je kao i ja samo nulovan. Napravio sam si jedan izvod na supi za monofazni cirkular, krenio sa FID-om od 30mA i sve OK, testirao kratak spoj na liniji dok je radio cirkular, FID uredno izbacuje. Kad je jednom izbacilo dok sam rezao gledam sta je i nista mi jasno nije... dignem FID i opet izbaci nakon pola sata. Skuzim da cujem cirkular od ljevog susjeda, pricekam da on ugasi svoj/zavrsi i opet krenem rezati i sve OK.

Aj reko mozda je slucajno.. nakon nekih mjesec dana ljepo vrijeme reko idem rezati i opet se isto dogodi, ljep dan reze i susjed i onda skuzim da kad njegov cirkular radi da meni FID izbacuje na sto sam i odmah prvi puta sumnjao. E sad zasto se to dogadja? Moj FID je postavljen po PS-u za situaciju gdje nema uzemljenja u kuci, uzemljenje od te moje cirkular linije se spaja na nulu prije FID-a, medjutim kako susjed isto nema uzemljenje ( a nema ni fid nikakav nigdje da bi zbacivalo ) ocito da njegov cirkular pusta neki otpadni napon na nulu koja ide prema prvoj trafostanici ili prvom susjedu koji ima uzemljenje. Posto ga ja isto nemam taj otpadni napon dolazi na moju nulu i moja FID-ovka izbacuje jer misli da je to sa mojeg cirkulara/linije.

Stavim FID 100mA i bolje je ali se opet desavalo ponekad, stavim 2P 25A/300mA i sada je OK, ni jednom moja sklopka nije izbacila dok on koristi svoj cirkular. Takodjer sam testirao kratak spoj dok radi njegov cirkular i moj na produznom prije FID-a sam pustio fazu na nulu i na masu linije i moj FID uredno izbaci no s obzirom da ova od 300mA ima vecu toleranciju, sam dodatno napravio uzemljenje samog cirkulara jer i onako rezem uvijek na vise-manje istom mjestu pa sam ukopao uzemljenje za cirkular s kojim ga fizicki povezem prije rezanja.

Dakle ja sa FID-om 30mA ili 100mA bilo da stavim kao glavni FID za kucu ili samo za kupatilo, nemam sanse staviti zbog situacije kod susjeda. Desni susjed ima uzemljenje i ima FID-ovku samo za kucu jednu, kupatilo nema svoju no ne znam kakav FID tocno ima ali kad sam ga pitao jel izbacilo koji puta kada sam ja rezao ili moj ljevi susjed - veli nije - pa predpostavljam da je radi toga sto ima svoje vlastito uzemljenje.