Citiraj:
Autor Sinac
Bok!
Jel netko od vas u novije vrijeme pokretao kakvu tužbu vezanu uz zlostavljanje na radu? Čisto me zanima procedura i što je sud tražio kao dokazni materijal.
Hvala.
|
nisam pokretao ali sam se puno interesirao i slušao iz prve ruke iskustva i od tužitelja i od odvjetnika.
Za početak moraš jasno znati koji ti je cilj tuženja - odšteta, vraćanje na radno mjesto, uskraćivanje zaslužene nagrade/napredovanja.
Jako ovisi gdje radiš jer nije isto jesi li u javnom sektoru ili kod privatnika. Također sve tvrdnje koje optužuješ moraš moći dokazati ili barem znati da ih optuženi neće moći opovrgnuti. Ako imaš svjedoke koji mogu potvrditi tvoju priču si na konju, no isto ide suprotnu stranu gdje ako oni imaju svjedoke koji će reći da nije bilo mobinga, onda teško da ćeš išta uspijeti. Svjedoci su uber karte i tko ima dobre svjedoke teško da neće pobijedit.
Glavni dokazni materijal su obično email-ovi gdje se jasno može iščitati drukčiji tretman od drugih radnika (ako je to problem) ili čisto nasilje tipa jasne prijetnje.
Nemoj očekivati da će se sudcu dati ulaziti mentalno u organizaciju i "kako bi trebalo izgledati idealno radno mjesto kod nas u firmi ali eto meni nije tako" cjepidlačenje već suđenje više izgleda kao kad djeca moraju objasniti teti u vrtiću tko je kriv jer je došlo do svađe a tetu ne impresionira previše što ti znaš da "Pikachu udara s 3 DMG i da tvoj protivnik vara kad kaže da udara s 4 DMG" i da je to razlog jer se više nećeš igrati i sad plačeš i vičeš i svima je neugodno. Ako ne možeš to tako jasno objasniti, zaboravi neku pravdu. Sudci su u pravilu vrlo nezainteresirani za pravdu već ih interesira samo kako da što lakše riješe taj zadatak koji su dobili.
Također očekuj dugo suđenje, ništa ispod 2 god., realnije ništa ispod 5.
Na kraju baci na vagu što realno dobivaš i da dobiješ tu tužbu jer džabe si se sudio ako pobijediš a ne izvučeš neku značajnu korist i svede ti se na samo plaćanje troškova odvjetnika i zadovoljštinu jer si eto bio u pravu. Suđenje obično služi samo kao poluga za nagodbu sa suprotnom stranom, tako da bez jasnog cilja koji ima neku realnu vrijednost tipa sočne pare ćeš samo spušiti puno para i vremena za bezvezan rezultat