Tema: Hi-Fi
View Single Post
Staro 08.02.2025., 10:01   #12130
jean luc
Premium
Moj komp

jean luc's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Crosley i takvi uređaji se kupuju u prvom redu na mah, ljudi se oduševe idejom da bi se mogli baviti tako hipsterskom aktivnošću za malo novaca. Najčešće je riječ o onima kojima uopće nebi palo na pamet da se zvuk sa vinila proizvodi mehaničkim putem, to je koncept koji je većini mlađih osoba zapravo nejasan. U tim slučajevima se tako niti ne razmišlja da se stavljaju ploče vrijedne 30-40-50 eura na plastični uređaj vrijedan 150 eura, koji doslovno grebe po pitovima LPija - jer je to princip rada gramofona. Nema boga da korištenje neće na kraju oštetiti ploču, čak i na najkompleksnijim uređajima. No za samo preskakanje će mehaničko oštećenje trebati biti veće, odnosno morat će biti prekida u brazdi. Crosley i slični uređaji nebalansirane ručke će uredno gaziti i brazdu i rubove, a posljedica će biti šumovi i krckanje koje se neće moći riješiti brisanjem ili otpuhivanjem, kao u slučaju prašine.

Koliko će ta informacija biti nekome važna je stvarno individualno, no kolega Nub očito nije požurio kupiti prvu vrtilicu ploča koja mu je dostupna, nego je prvo ipak nekog pitao, barem ovdje. Ja bih rekao da mu je onda ipak u neku ruku taj aspekt važan. Ja sam neke ploče koje sam oštetio na prvoj plastičnoj liniji išao kupit ponovo, ali većinu ostalih nisam. No neke nove ne bih sad ponovno stavljao na loš grem.

Što se tiče polovne opreme, to može biti dobar put, no ako se preporučaju uređaji stari 50 godina, jako je mala šansa da neće biti potrebe da ih se u nekom trenu servisira, ako već ne odmah. Najgori slučaj je da se uređaj zadimi dok je samo prikopčan na napon - što se meni dogodilo s jednim takvim veteranom - pa da je dugotrajni miris spaljene elektronike u stanu zapravo najbolja opcija koja se mogla dogoditi. A kad onda pričamo o servisu i refreshu starih uređaja, radi se o zapravo najvećim troškovima koje možeš imati - troškovima stručnog rada. U slučaju one Sanyo linije koju je Ivan predložio, godspeed da uopće nađeš nekog tko se i želi za*ebavati sa mehaniznom onog slide gramofona......o lovi koju će tražit i da ne pričamo. A to je samo jedan segment tog uređaja - koliko bi onda na kraju inosila kompletna investicija, na tih uvodnih 200 eura, bolje je i ne računati.....

Zato mislim da je najpraktičnija opcija uzeti novi ali temeljno funkcionalan gramofon, obzirom da je riječ o uređaju koji će se onda moći koristiti najmanje 10 godina, ako već ne i duplo duže. Što se tiče pojačala, tu bi išlo neko novije a povoljno sa oglasa, tipa ne starije od 15 godina - vidio sam npr jedan Pioneer A10 za 130 eura. Ili neki potpuno novi chip-amp, zašto ne? Uglavnom, ako se uloži do 500-tinjak eura i to onda posluži slijedećih 15 godina da se ne mora brinuti o funkcioniranju - što bi tu bio loš prijedlog? Za gledat sa visine, moraš ipak stajat na nečemu čvrstom.

Zadnje izmijenjeno od: jean luc. 08.02.2025. u 10:09.
jean luc je offline   Reply With Quote