03.02.2025., 13:55
|
|
Premium
Datum registracije: Jan 2007
|
Citiraj:
Autor strgani
Kod mene u Grandeuru je ugrađen Vialle sustav koji nema isparivač, nego je u boci visokotlačna pumpa i sustav ubrizgava u usisnu granu u tekućoj fazi plin.
Kod tog plina nema nikakvih podešavanja niti servisa plina, za svaki model auta i motora se radi(la) mapa u tvornici plina i ona se ugradila i to je to, nema štelanja.
Nažalost, sustavi su toliko dobro radili da je tvornica propala jer se rijetko tko odlučivao za njih zbog više cijene u startu, a oni koji su se odlučili na njih su jednom ih koristili, samo prilikom ugradnje, jer servisa praktički nema (može krepat pumpa ili neki ventil).
Zna li netko postoji li još koja firma da radi nešto slično?
Vialle je nekad mogao i u GDI motore ugrađivati plin, dok znam da ostali nisu neka sreća s GDI motorima.
|
Ali to je direktno ubrizgavanje. Dok kod indirektnog ubrizgavanja ugrađuješ kit koji se može ugraditi u sve npr. četverocilindraše uz prilagodbu dizni, kod direktnog ubrizgavanja od proizvođača dobivaš ecu koji je već podešen kao što kažeš. Dodatno se spajaš na OBD (žuta i zelena žica ako se dobro sjećam). Sam sustav radi drukčije: na leru radi na benzinu dok se UNP namiješava do 70% u vožnji.
|
|
|