Eto, riješeno. Ukratko, nije ništa pomoglo s kemijanjem po ER605 ruteru ili Omada SDN-u...
Čak sam i problematični Shield box spojio na žicu - i dalje imao iste probleme sa bufferanjem kao i preko wifija. Očito je do rutera kako je c-shadow davnih dana rekao... Drago mi je da nije do wifi AP-ova jer taj dio setupa ne bi volio dirati.
Na kraju priče sam malo pametniji pa ću sumirati stvari u par crtica:
Hebao me bufferbloat, očito, jer sam imao spajkove kod opterećenog download linka. Islo je do +15 do +25ms za download.
Evo situacije prije i poslije, preko žice (ali i wifi je identičan score):
https://i.imgur.com/lHnyqTA.jpeg
Testiram upravo custom ruter sa OpenWRT i SQM/Cake i to je čarobno nešto. Točno ono što sam nekad imao na Asusu (fq_codel doduše). Ništa ne štuca. Pokrenem download na PC-u i IPTV na Shieldu - ne zapinje. Pokrenem 4K IPTV stream, kad je bal, jebat ga... Ma sve radi. Na PC-u na download grafu se točno vidi kako brzina downloada pada i raste, ovisno kako ruter balansira.
Dok radim test, CPU na ruteru ne ide preko 35% na 2 od 4 jezgre. Ostale dvije jezgre miruju (možda ih ni OWRT ne može iskoristiti). Koristim N100 mini pc, ništa dramatično, jel, ali očito dovoljno jako za 300/150 Mbps optiku.
Sad lagano preslagujem setup mreže na OWRT, kopiram subnete itd, a iza rutera ću nastaviti koristiti Omada SDN sa switchevima i AP-ovima. Još samo da pohvatam neke cake...
Bome learning curve za OWRT i općenito taj dio oko deviceova, interfejsova, vlanova, bridgeva mi je malo too much i zato nisam nikad volio ni Opnsense. Ali radim ovo samo i jedino zbog SQM-a. Apsolutno sve ostalo na OWRT-u mi je sada trenutno "višak". S vremenom ću ga valjda zavoljeti i s složiti sve ono što sam do sada slagao na ER605-ici.