View Single Post
Staro 03.02.2025., 07:45   #16
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Autor xlr Pregled postova
Eto, riješeno. Ukratko, nije ništa pomoglo s kemijanjem po ER605 ruteru ili Omada SDN-u...
Čak sam i problematični Shield box spojio na žicu - i dalje imao iste probleme sa bufferanjem kao i preko wifija. Očito je do rutera kako je c-shadow davnih dana rekao... Drago mi je da nije do wifi AP-ova jer taj dio setupa ne bi volio dirati.

Na kraju priče sam malo pametniji pa ću sumirati stvari u par crtica:

Hebao me bufferbloat, očito, jer sam imao spajkove kod opterećenog download linka. Islo je do +15 do +25ms za download.

Evo situacije prije i poslije, preko žice (ali i wifi je identičan score):
https://i.imgur.com/lHnyqTA.jpeg

Testiram upravo custom ruter sa OpenWRT i SQM/Cake i to je čarobno nešto. Točno ono što sam nekad imao na Asusu (fq_codel doduše). Ništa ne štuca. Pokrenem download na PC-u i IPTV na Shieldu - ne zapinje. Pokrenem 4K IPTV stream, kad je bal, jebat ga... Ma sve radi. Na PC-u na download grafu se točno vidi kako brzina downloada pada i raste, ovisno kako ruter balansira.

Dok radim test, CPU na ruteru ne ide preko 35% na 2 od 4 jezgre. Ostale dvije jezgre miruju (možda ih ni OWRT ne može iskoristiti). Koristim N100 mini pc, ništa dramatično, jel, ali očito dovoljno jako za 300/150 Mbps optiku.

Sad lagano preslagujem setup mreže na OWRT, kopiram subnete itd, a iza rutera ću nastaviti koristiti Omada SDN sa switchevima i AP-ovima. Još samo da pohvatam neke cake...

Bome learning curve za OWRT i općenito taj dio oko deviceova, interfejsova, vlanova, bridgeva mi je malo too much i zato nisam nikad volio ni Opnsense. Ali radim ovo samo i jedino zbog SQM-a. Apsolutno sve ostalo na OWRT-u mi je sada trenutno "višak". S vremenom ću ga valjda zavoljeti i s složiti sve ono što sam do sada slagao na ER605-ici.

Welcome to the openwrt club
A napisao sam ti već u onom drugom threadu da probaš drugi router - ne može ta omada ništa po pitanju SQMa, čim upališ nešto, gasi se hw offload i imaš bufferbloat.
N100 - sqm/cake ti je single thread tako da ti je normalno da ostale jezgre miruju.
IMHO, overkill je nabrijani N100 samo za router, ali kad već imaš
S N100, odnosno bilo kojim x86 rješenjem nemaš neke elemente koje routeri imaju, npr. switch u SOCu, hw offload itd. nego radi sve brute force, svaki paket između 2 eth porta ide kroz CPU što routeri zaobilaze navedenim tehnikama.
S N100 si miran s SQMom i preko 1 Gbps za što treba ozbiljan router u višem cjenovnom razredu.
Taj CPU je toliko brži od ovih mips/ARM igračkica koje stavljaju u routere da je nemjerljivo
Learning curve je da, ali za usporedbu npr. s mikrotikom, za podesiti pppoe over VLAN je na owrt 2 klika, a npr. na mikrotiku za početnika cca 3 dana proučavanja...
Nije sve klik-klik na owrt, u čistom si linuxu ispod pa ćeš imati ponešto učenja i skriptiranja da dobiješ neke featere koje tp-link i ekipa imaju u GUIu.
c-shadow je offline   Reply With Quote