Citiraj:
Autor dada-as
Kak mislis bez prakticne primjene? Na koga tu mislis na krajnjeg korisnika, tvrtke ili na koga? ljudi vec ostaju bez posla, ima ovdje puno programera, ako ne koriste AI u ijednom pogledu mislim da ce ih vrijeme zgaziti ili ce poceti koristiti. ne zato ejr neznaju programirati ili da sad nesto s njima ne valja, nego zato ejr ce im Ai dat drugu perspektivu, dati dieju, ilis togod im treba da rade brze, bolje, cisce. To je ejdan primjer.
|
Vjerojatno će doći do poplave AI "programera", a onima koji stvarno znaju programirati će porasti cijena. Taj kod koji ChatGPT i ostali daju je proizvod treninga na gomili koda koji je možda dobar, možda nije, a AI to uglavnom i ne zna.
OK je onda ako se AI koristi za olakšati neke dosadne zadatke pa se to kasnije provjeri od strane ljudi, ali ako se počne kod proizvoditi tako da ga napiše AI, a programer koji ga deploya nema pojma što zapravo taj kod radi onda to postaje sigurnosna noćna mora i još štošta. A onda se AI dalje trenira na kodu koji je praktički sam napisao, što je puno sličnije incestu, a puno manje slično evoluciji.
Te goleme farme GPUova troše gomile struje, navodno je OpenAI u minusu čak i sa 200USD pretplatama na ChatGPT, a novi model, opet navodno, dođe i do 1000USD po queryu, stavio sam link u prethodnom postu. Stvar (bar zasad) nije efikasna i rasipa energiju i ostale resurse za dobiti rezultat upitne vrijednosti.
Kriptu se uvijek spočitava da bespotrebno rasipa struju proizvodeći ništa, što bi onda tek bila ona sva poplava AI generiranog Youtube sadržaja koji je praktički braindead i bezvrijedan u svakom smislu, a koštao je dosta stvarnih resursa.
Čak malo ta AI priča i podsjeća na svojedobnu blockchain priču, gdje je blockchain bio novi čekić pa je svaki problem počeo izgledati kao čavao. Tako je sad nešto sa AIjem, samo što na toalet papiru ne piše da je AI powered.