Citiraj:
Autor dada-as
Da, i izgleda da je tu blizu, unutar 1 godine neki procjenjuju, a moglo bi i prije sve ovisi o tome kada ce krenuti masovna odpustanja.
|
Neke od starih izjava (poput ove) u temi i dalje ne drze bas vodu, a bome nece ni druge.
Citiraj:
ljudi vec ostaju bez posla, ima ovdje puno programera, ako ne koriste AI u ijednom pogledu mislim da ce ih vrijeme zgaziti ili ce poceti koristiti. ne zato ejr neznaju programirati ili da sad nesto s njima ne valja, nego zato ejr ce im Ai dat drugu perspektivu, dati dieju, ilis togod im treba da rade brze, bolje, cisce. To je ejdan primjer.
|
Inicjalno je bio hype, i bilo je da su mjenjali ljude AI-em, da bi onda zaposlili ljude koji ce to upogonit da bi se vise manje vratili na staro.
Evo kako je bilo kod mene konkretno. Ako je netko bio junior, mogao je tu i tamo dobit code snippet koji bi rijesio ono sto ga je mucilo, neki bi nesto naucili iz toga, a neki bi samo naucili bolje pisati promptove i kao programeri nisu uopce napredovali (dapace, nazadovali su).
Mid level ekipa se zna zanjeti i bit "ma mora postojat jednostavnije rijesenje" i onda chat gpt da full jednostavno rijesenje, al to jednostavno rijesenje koristi custom razvijene komponente, pa napise kod i za te komponente, i kod za komponente koje te komponente koriste itd. i na kraju se dodje do kompliciranijeg i cesto losijeg rjesenja nego je bilo (npr. crtali smo nekakve custom grafove za neke statistike, chat gpt-ovo rijesenje je bilo hardkodirano na dva stupca, nije dinamicki mogla primit x broj raznih podataka i nacrtat, vec je primila listu i onda isla lista[0].podatak, lista[1].podatak... lol).
Meni ovih dana jedino za sto je dobar, ima proparsirano hrpu dokumentacije, github issue-a od library-a koje koristim i slicno, pa kad naidjem na problem, umjesto da googlam, nekad pitam chat gpt da li je to poznat problem ili je do mene. Nekad je odgovor ok, nekad ipak odem googlat.
Uz to sve, sto se vise koristi i sto se vise trenira na kodu koji je sam napisao, postaje losiji i desava mu se prakticki Alzheimer's, neke stvari koje je prije super radio, sad radi jako upitne kvalitete.
Od svih tih AI tool-ova, jedini koji bi osobno koristio je lovable.dev i to samo u slucaju da imam fart-app ideju i zelim sto brze plasirat na trziste, pa ako se uhvati kasnije bi sam razvio svoju soluciju.
Mozda sam u nekom bubblu IT industrije di je moj skill jos potreban, al eto, AI me nije uspio nit zamjenit nit mi nesto posebno olaksat posao, a stvarno se ne bavim nikakvim naprednim stvarima