Ovo je sad neki problem koji se vuče od ljeta i prije nego u košaricu stavim novi ruter, želim potvrditi da je setup zbilja u banani i treba upgrade.
Iskon optika 300/150, stabilno, pouzdano, radi.
Imam njihov Huawei ONT i nakon njega svoju opremu.
Ruter je ER605 v2 (nije upaljen nikakav QoS i upaljen je hw offload)
par switcheva SG2008P
par AP-ova EAP653 (wired backhaul)
kontroler OC200 i upaljen fast roaming
U ovih godinu dana nemam nekih problema sa setupom, radi po nekoliko mjeseci u komadu prije prvog reboota, ne razmišljam o mreži. Wifi je odličan, AP-ovi su na lokacijama tako da svi bitni nepokretni klijenti imaju 500-900 Mbps brzine tako da nema nikakvih problema da ostvare punu brzinu prema netu.
Opis problema:
Na kompu (spojen žičano ili bežično, svejedno) pokrenem recimo neki download. U isto vrijeme mi šteka fullhd IPTV stream na Shield boxu (spojen bežično). Taj stream može biti šta ja znam 5-10 Mbps max! Ali šteka, trza, pa stane i tako u krug.
Ako pauziram download, sve prodiše.
Ako limitiram download na 250 Mbps (ostaje 50 Mbps slobodno) IPTV i dalje šteka! Spuštao sam brzinu downloada do 150ak Mbps i tu je prestalo štekanje IPTV-a. To nikako nije normalno...
Zanimljivo, u isto vrijeme gledam i 4k video na yt-u na istom tom kompu i vrtim internet radio stream na drugom uređaju (bežično spojen) i to sve uredno radi. Na mobovima također nisam primjetio neke probleme.
E sad, meni to ne izgleda kao tipični QoS problem. A niti kao bufferbloat (koji je btw A grade, odličan). Varam li se?
Pitanje:
Što još mogu testirati na postojećem setupu, a da budem siguran da me hebe ruter sa preslabim SoC-om?
Ako me zbilja hebe ruter, razmišljam o OpenWRT-u sa upaljenim SQM-om sa Cake schedulerom. Mislim, to valjda ne može biti loše, upareno s nekim N100 mini pc-em ili sl.
Nekad prije optike sam koristio Asusa AC86U sa fq_codel schedulerom i custom QoS-om. Znači na 4G brzinama 70/20 Mbps sam u isto vrijeme mogao gledati yt, IPTV, skidati torrente i voditi Teams poziv. Sve je radilo! Najradije bi se vratio nazad, ali trebam VLAN-ove i pokriti 3 kata kuće wifijem.