Danas sam upalio staru Fabiju kojoj je pocuclan skoro novi akumulator. Tester je rekao 0% SoC i 24% zdravlja, 93A startne struje, 11.73V. Aku je 44Ah i 390A po EN normi.
Nisam vadio taj aku. Upalio sam svoj auto (moj aku Exide Excell 62Ah 540 EN je bio potpuno napunjen). Spojio sam Fabiju na njega klemama iz Lidla koje imaju zaštitu od reverznog napona.
Netko je rekao da mrtvi akumulator može povući veliku struju iz donora prilikom spajanja. Well, testirao sam to.
Strujna kliješta su pokazala punih 6.8 ampera

Dizanje okretaja je povećalo tu struju na 6.9-7.1A pri 2-3 soma okretaja, dakle skoro pa nema efekta. Ručni osciloskop je pokazao da ECM ne daje full pobudu alternatora na mojem Cliu što znači da ga nije opterećivalo.
Dakle, mali mrtvi aku ne vuče puno struje iz donora - bar ne na nula stupnjeva. Turiranje donora nema bitnog efekta.
Nakon 10ak minuta sam sve odspojio pa je superkondić zaverglao smrznutu Fabiju kao od šale
Fabija je nastavila puniti akumulator sa 7.1A u leru. Nakon pola sata vožnje i dalje je punila s ne puno više: 7.4A