Tema: Hi-Fi
View Single Post
Staro 19.01.2025., 16:19   #12122
tomek@vz
Premium
Moj komp

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Citiraj:
Autor flyer1 Pregled postova
tocno to.

lik kom je palo na pamet radit komparaciju nije bio cilj radit pravi blind test jer onda bi osim izvora zvuka - a to je u sustini neka svrha ovog testa - sve ostalo u lancu trebalo bit isto, sto ovde ne da nije slucaj, nego je dijametralno suprotno.... isti je tek proces digitalizacije tj koristen je isti pcm codec.

zapis a je uzetsa sustava u kojem je stanoviti air force zero gramofon vrijedan cca 500k $, a zapis b s gramofona koji je svojedobno kosta 78$

ostatak sustava od zapisa a je vrijedan dodatnih 220k $, dok je za zapis b i dalje debelo ispod 1000$

autor s pravom napominje da nije ni bila svrha izvest detaljnu komparaciju, jer nema ni temelja za nju nego se cisto naslonit na slusateljev osjecaj i usporedbu koja proizilazi iz njega...

'originalni' zapis je djelo michaela fremera, glasovitog hifi novinara koji je zapis postavio na svoju analog planet stranicu, zapis s jeftinog sustava je djelo ovog lika s avs foruma... cak je i sama ploca drasticno jeftinija na jeftinom sustavu, regualrni pressing iz ducana, dok je fremer koristia 180g 'audiofilski' pressing albuma.

na kraju se opet svede na vjecnu raspravu (i placebo efekt?) skupih vs jeftinih sustava

osobno pretezno koristim slusalice za slusanje glazbe, pa sam svojedobno i tu naletia na zanimljiv test ekipe s mislim head.fi yt kanala, oni su radili pravi blind test jer su par senn-ica 800s uparili s nekoliko razlicitih pojacala, da se dobije kompletnija slika... rezultati su u najmanju ruku bili sareni, neki ljudi nisu uopce reagirali na neke spikeove u podrucju visokih dok su drugima bili skoro nesnosljivi.... znaci ne samo da ljudi razlicito percipiraju audio dozivljaj, nego sama anatomija glave pojedinca igra ulogu u kreiranju istog

ispada da bi svako treba napravit MR glave pa na osnovu nalaza narucit specificno skrojen set za optimalno koristenje

ok, malo digress-am, ali eto, za ilustraciju koliko nekad znamo pretjerivat?

Tak nekak. A gle - kolko para tolko muzike, tko si moze priustiti ne vidim zasto nebi uzivao u blagodatima bolje opreme a za nas ostale se postavlja samo jedno pitanje - sa cime smo zadovoljni? I nemojmo zaboraviti da audiofilija ima dvije strane. Jedna je slusanje tehnickog sustava (ono sto vecina smatra HIFI) a druga je istrazivanje glazbenih ukusa. Imam prijatelja koji je imao doticaj (i posjedovao jedno vrijeme) vrlo, vrlo skupu opremu da bi se na kraju ustalio na 2xTechnics 1200 gramofona i mixeta i PreSonus Eris 3.5 zvucnicima jer kaze da mu je dosta. Ali zato ima kolekciju od preko 2000 ploca i kod njega sam prvi put cuo neke stvari od izvodaca koji vecinom nisu mainstream. Tak da svakom svoje, ne treba pretjerivat ali tko moze i voli - go for it.